keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Alcatraz -vihdoinkin!

Ihan melkein kalkkiviivoilla saatiin vielä yksi kohta (itse asiassa kaksikin, mutta siitä myöhemmin) missä käytävä Amerikassa -listasta pois, eli vierailtua Alcatraz-saarella eli The Rock:illa San Franciscon edustalla. Meillä oli täällä perhettä käymässä, joten se viimeistään antoi kimmokkeen vierailla Alcatrazissa. Varasimme liput hyvissä ajoin maaliskuussa, joten valinnanvaraa lähtöajalle riitti. Tuolloin lauantaina kaikki lähdöt olivat loppuunmyytyjä, ja seuraavat vapaat paikat löytyivät maanantaille. Kannattaa siis varata liput hyvissä ajoin etukäteen. Lippu sisältää edestakaisen laivamatkan (15-20 min suuntaansa), pääsymaksun saarelle sekä cellhouse audio tour:in eli opaskierroksen vankilaselleihin henkilökohtaiset kuulokkeet päässä.

Tämä kyltti tulee vastaan ensimmäisenä saarelle noustessa
Saarella on paljon muutakin nähtävää kun vain vankilarakennus
En mene tässä saaren varhaishistoriaan, mutta ennen kuuluisana vankilana toimimistaan saari oli sotilastukikohta (tai varuskunta?) tarkoituksena suojella San Franciscoa hyökkäyksiltä Gold Rushin aikaan. Jo silloin saarella oli vankeina sotilaita. Vuonna 1934 siitä tehtiin huippuvartioitu liittovaltion vankila. Vankilan sulkemisen jälkeen se pysyi jonkin aikaa hyljättynä, kunnes vuonna 1969 joukko pohjoisamerikanintiaaneja ja heidän edustajiaan valloitti sen mielenilmauksena alkuperäisväestön kohtelusta. Vuonna 1971 18 kuukautta kestänyt mielenilmaus päättyi, ja saari julistettiin vuonna 1972 suojelukohteeksi. Nykyisin saari on osa USA:n kansallispuistoverkostoa, mikä tarkoittaa näkyvimmin sitä, että alueella liikkuu samat park ranger:it tyypillisissä asuissaan kuin muissakin kansallispuistoissa, haha. Niin ja tuolla saarella ei muuten saa syödä omia eväitä muuten kuin laiturialueella. Ai ai, kova isku amerikkalaisten suosimalle snacks-kulttuurille, hehe.

Merkit vuoden 1969-1971 valloituksesta yhä nähtävissä (hyvä niin)
Minä olen sen verran sivistymätön moukka, että en ole nähnyt yhtäkään Alcatraziin sijoittuvaa elokuvaa tai tv-sarjaa (tämän jälkeen aion kyllä katsoa!). Minulla ei ollut vankilasta mitään ennakkokäsitystä tai ennakko-odotuksia, ja yllätyinkin pelkästään positiivisesti. Vankila oli vähintään karu paikka, mutta mikä elävöitti tuolla "museossa" vierailua oli juurikin tuo audio tour: nauhalla äänessä oli vanhat vangit, jotka esittelivät vankilaa ja kertoivat sen merkittävimmistä tapahtumista, eli pakoyrityksistä. Noissa omissa henkilökohtaisissa nauhureissa oli myös se hyvä puoli, että puheen kuuli todella hyvin, verrattuna että opas olisi puhunut tuollaisessa kaikuvassa tilassa, jolloin puolet puheesta olisi mennyt ihan ohi. Ihan kaikki jutut eivät jääneet mieleen, mutta tässä minun mielestäni mieleenpainuvimpia kokemuksia.

Tietysti pääasiassa oli vankilatilojen ja sellien esittely. Muutamiin selleihin pääsi sisälle asti. Osa selleistä oli sisustettu ihan suht viihtyisäksikin, en sitten tiedä onko nämä säilyneet alkuperäisistä. Tuolla koko vankilassa oli hieman hämärää, ja ilmeisesti silloin vankilan toiminnan aikana siellä oli vieläkin hämärämpää, mikä lisää karua tunnelmaa. Voin myös hyvin kuvitella, miten hyytävän kylmä tuolla on ollut talvella!

Broadway:ksi kutsuttu keskimmäinen käytävä
Tästä sellistä löytyy jo sisustuselementtejä...
Vankien suihkutilat. Vangit pääsivät kahdesti viikossa suihkuun.
Kuva vankilan kontrollihuoneesta. First things first, kyllä kokista pitää olla!
Vankilassa oli ulkoilualue, jonne pääsy ei ollut mitenkään automaattista, se piti ansaita. Piha-alue oli isompi kuin odotin, mutta silti melkoisen pelkistetty betonikenttä.


Vankilan perällä sijaitsi D-blokki, osa jossa pidettiin vakavimpia rikoksia tehneitä vankeja. Tuossa osassa esiteltiin myös kuuluisimpia vankeja, joihin kuului talousrikollinen Al Capone, kuvassa vasemmaisin tyyppi. Näyttää muuten melkoisen omahyväiseltä tuossa vankikuvassaan. Al Capone sairasti neurosyfillistä, ja hänet siirrettiin koevapauteen vuonna 1939, jolloin hänen aivonsa olivat ilmeisesti jo niin muussia, ettei hänen koettu olevan harmiksi.

D-blokista
Kuuluisat vangit, Al Capone vasemmalla reunassa

D-blokissa sijaitsi myös eristyssellit, jonne vangit toisinaan joutuivat useiksi päiviksi (korkeintaan 19 päivää putkeen). Noihin selleihin ei juuri valoa tullut. Kuvitelkaa olevanne viikko ihan pimeässä. Kuulemma joku vanki oli keksinyt repiä vaatteistaan napin, heittää sen ja etsiä sitä pilkkopimeässä, jotta sai ajan nopeammin kulumaan. Karua.

Eristysselli

Vankilassa sijaitsi kirjasto, jonka käyttöoikeus piti myös ansaita. Tarjolla oli mm. klassikkokirjallisuutta ja filosofiaa, ja opaskyltissä joku vitsailikin, että Alcatrazin vangit olivatkin sivistyneempiä kuin tavalliset amerikkalaiset lukiessaan mm. filosofi Kantin teoksia...


Vierailijoita vankilassa sai olla kullakin vangilla kerran kuukaudessa, jos olivat sen ansainneet. Vierailijat kohdattiin kuvan mukaisten pienten luukkujen kautta. Karuinta tuossa minun mielestäni oli se, että tuo vierailijatila ei ollut mitenkään eristetty vankilan puolelta, joten käytännössä vanki puhui tuossa tilassa niin, että kaikki muut vangit kuulivat. Ei ehkä menisi läpi enää tänä päivänä.

Vierailu"luukku"

Vankilassa oli tietysti myös ruokala, jossa vangit pääsivät syömään kolmesti päivässä. Vangit pääsivät olemaan ruokalassa ilmeisesti ihan vapaana, joten siinä mielessä jotain sosiaalista kanssakäyntiäkin oli tarjolla. Vartioiden turvana ruokalassa oli seinissä kyynelkaasutankit, joita ei kuitenkaan koskaan tarvittu. Vankilassa oli ruokaa tarjolla runsaasti ja se oli vankilaruoaksi erittäin tasokasta, jopa niin tasokasta, että vangit jopa valittivat, koska oli "niin usein spagettia" tms. Vankilassa käytettiin myös ihan oikeita aterimia. Vangit kävelivät metallinpaljastimen läpi ruokalasta tai ulkoilualueelta selleihin mennessä, ettei mitään ylimäärästä päässyt mukaan selleihin.

Aamupalaa Alcatrazin tapaan

Iso osa kiertueesta keskittyi pakoyrityksiin, joita vankilan lyhyessä historiassa riitti. Minulle jäi mieleen parhaiten ehkäpä nerokkain pakoyritys vuonna 1962, jossa Anglinin veljekset yhdessä Mr. Morrisin kanssa rakensivat saippuasta, sementistä ja maalista valepäät, jotka asettivat yön tullen paikoilleen sängyilleen tyynypäätyyn, ja pakenivat tuuletuskanavien läpi huoltokanavaan ja sieltä ylös katolle. Sitä, pääsivätkö he pakenemaan mantereelle, ei tiedetä, mutta todennäköisempää on, että he kuolivat San Franciscon lahden kovaan virtauksen viemänä. Vankilan historiassa kukaan vangeista ei todistettavasti ole onnistunut pakenemaan sieltä.

Siellä nukkuu valepää

Vankila suljettiin 1963. Syyt sulkemiselle olivat korkeat ylläpitokustannukset sekä sen aiheuttamat jätteet San Franciscon lahdelle, saarella kun ei ollut toimivaa jäteverkostoa. Myös vankien kovaa kohtelua kritisoitiin. Alcatraz oli aikansa huippusuojattu vankila. Silti näin nykyaikana tuntuu vankilan turvametodit aika mielenkiintoisilta, mm. se, että vanginvartioilla ei ollut pääsyä avaimiin oli heidän "huippumetodinsa". Myös se, että vankilarakennus sijaitsee kaikista ylimpänä saarella, ylempänä kuin vartiointitornit, tuntuu hassusti suunnitellulta. Vankila on ikään kuin rakennettu paraatipaikalle, vaikka olisi varmasti ollut fiksumpaa rakentaa se monttuun.

Vankilan sisäänkäynniltä on upeat maisemat San Franciscoon. En yhtään ihmettele, että vangeilla on ollut houkutus paeta San Franciscoon, koska se sijaitsi niin lähellä. Toki harva varmasti arvasi, että virta San Franciscon lahdessa on niin kova, että siitä ei helposti uimalla hengissä selviä. Huomatkaa tuosta alla olevasta sisäänkäyntikuvasta, että tuo vaakunan amerikanlipun raidat on muutettu niin, että siinä lukee "Free". Tämän ovat tehneet natiiviväestö vuoden 1969-1971 valloituksen aikana.

Vankilan etupiha ja majakka
San Francisco, niin lähellä, niin kaukana...
Sisäänkäynti
Vankilanjohtajan talon rauniot. Talo tuhoutui palossa 1969-1971 valloituksen aikana.
Vankilassa järjestetään myös päivittäin spesiaalitapahtumia. Me satuttiin yhden tälläisen aikaan olemaan vankilarakennuksessa, ja nähtiin esitys siitä, millaista meteliä sellinovien aukaisu ja sulkeminen saa aikaan. No, itse asiassa aika pienen metelin, koska me ei sitä edes juuri kuultu ensimmäisellä kerralla, kun olimme silloin ruokalassa. Otin tilanteesta videon, jossa tosin näkyy vain tuo sulkuosio.


Tuolla saarella oli parikin kirjakauppa/matkamuistomyymälää. Ihan oli viimeseen asti kyllä tuotteistettu tämäkin homma (ja sama jatkuu mantereella).

Vasemmassa alareunassa myynnissä "Save the Rock"-teemalla kiviä. No hehe.

Alcatrazilla on myös muuta nähtävää vankilan lisäksi, mm. puutarha ja ilmeisesti joitakin taidenäyttelyjä. Me skipattiin nämä ajanpuutteen vuoksi, meillä meni ilman niitäkin reissuun jo vajaa 3 tuntia. Kävimme illalla näyttämässä vieraille Golden Gate Bridgeä (joka muuten näkyy saarelta hyvin kirkkaalla ilmalla), ja sieltä oli auringonlaskun aikaan oikein kauniit näkymät Alcatrazille.


Alcatraz auringonlaskussa Golden Gate Bridgeltä nähtynä

Nauratti muuten tuota reissua suunnitellessa jenkkiopaskirjan varoitus kovasta ylämäestä saarelle tullessa. Tuossa opaskirjassa jopa käytettiin hike-verbiä kuvaamaan tätä kävelyä laiturialueelta tuohon vankilarakennukseen. Kyseessä ei todellakaan ole mikään hiking eikä edes mikään kova nousu, ihan normaali ylämäki. Älkää uskoko tai rajoittako tulemista saarelle tuollaisten höpöhöpövaroitusten takia! Ja niille oikeasti liikuntarajoitteisille on tarjolla junakyyti puolen tunnin välein, joten siitäkään ei tarvitse huolehtia.

10 kommenttia:

 1. Jee mahtava raportti! Noista tekopäiden tekijöistä katoinkin joku aika sitten dokumentin joka on vielä tuoreessa muistissa! Ihana kun kutsuit itseäsi sivistymättömäksi moukaksi haha. Tiesit kuitenkin hei mikä Alcatraz on, eiks se oo jo jotain;)

  Mua jotenkin hirveesti kiehtois päästä tuonne. Tai no itseasiassa koko San Franciscoon. Ihan mun top-Amerikka-listan kärjessä:) mut eiköhän se onnistu joku päivä vielä!

  Mä oon ollut Auschwitchissa (en oo varma kirjotinko oikeen) ja vaikka se nyt ei todellakaan sama asia oo kuin tällänen vankila, niin mietin kans siellä että miten h*lvetissä ne vangit pärjäs siellä talvella (siellä nyt ei todellakaan mitää lämmitystä ollut) ku itelläkin oli helmikuussa kylmä toppatakissani. Puolaan kun tulee kuitenkin ihan kunnon talvi pakkasineen...

  Tulipa sekava kommentti... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko tuo dokkari Netflixissä? En ole vielä ehtinyt Netflixiä selaamaan, mutta luulisin että sieltä löytyis noita Alcatraz-dokkareita/tv-sarjoja/elokuvia, koska ne rupes nyt tosissaan kiinnostamaan. Ja joo, tunsin oloni kyllä sivistymättömäksi moukaksi, koska jopa park ranger puhui niin suvereenisti jostain Sean Conneryn paosta Alcatrazista leffassa the Rock ja mä olin ihan pihalla. Mutta onneks sentään joo tiesin Alcatrazin olemassaolosta :D Toivottavasti sä pääset Friscoon ja Alcatraziin joskus! Pirun kallista täällä kyllä on, mutta löytyyhän niitä halvempiakin majoitusvaihtoehtoja, sellaset varmasti kelpaa!

   Mua on alkanut kiinnostaa tuo Auscwitchin keskitysleiri, ja haluan sinne lähitulevaisuudessa (oi, kohta pääsee tekemään reissuja Eurooppaan, oon ikävöinnyt jo sitä!). Jostain syystä vanhempani ei mua lapsena ole Auschwitchiin vierailemaan viennyt, vaikka muuten ollaan Puolassa oltu useita viikkoja lomalla (sen sijaan ne vei mut Saksassa Hitlerin Kotkanpesään...aika kieroa ;) ). Tuolla Alcatrazissa jotenkin pysty kuvittelemaan, että ne olosuhteet on ollut ihan elinkelpoiset, mutta Auscwitchissä ei kyllä ole varmasti millään lailla olleet... Mutta varmasti käymisen arvoinen paikka, hyvässä ja pahassa vaikuttava.

   Poista
  2. Joo Netflixistä löytyi dokkari. (Tarkkaa nimeä en nyt muista.) Oli ainakin musta erittäin mielenkiintoinen, vaikken siellä oo käynytkään.

   En mäkään oo kuullut tuosta Rock-leffan paosta :D yhtä sivistymätön siis oon. Täytyy ehkä katsoa se siis hah!

   Me käytiin Auschwitzissa kun olin Puolassa vaihdossa. Saman vaidon aikana käytiin myös Saksan puolella ja Hitlerin Kotkanpesässä :D oli tällänen "mukava teema" mun vaihdolla :D

   Poista
  3. Netflixiä tutkimaan siis, kun saa tän muuton pois alta :)

   Mielenkiintoista, että samassa vaihdossa kävit noissa molemmissa :D Ehkä sitten haluttiin näyttää molemmat puolet...

   Poista
 2. Itse katsoin Alcatrazissa käynnin jälkeen Clint Eastwoodin vanhan Pako Alcatrazista elokuvan, joka kertoo Anglinin veljesten ja Frank Morrisin paosta. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, tuostakin leffasta joku puhui tuolla, pitääpä katsoa :)

   Poista
 3. Haha, mä muistan sen ylämäen. Olihan siinä haikkaamista joo ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä sen voi urheilusuoritukseksi laskea... ;)

   Poista
 4. Hei - kun ikaa on enemman, onhan se iso maki... :) Hyva, etta saitte taman pois listalta, kun kerran siella pain olette asuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, onhan se mäen suuruus suhteellista :). Kyllä, mukava että ehti tuonkin kokea vielä täällä asuessa!

   Poista