sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Muovikassiton Kalifornia

Etenkin tavaratalojen ja vaatekauppojen kassalla on törmännyt entistä enemmän tilanteeseen, että ostoksia ei automaattisesti laiteta muovikassiin. Sen sijaan kysytään, haluaako ostaa 10 sentillä kierrätettävän paperikassin ostoksille. Tuolla 10 sentillä saa useimmiten ison ja kestävänoloisen paperikassin, jota ainakin me käytämme juuri kierrätettävien jätteiden keräämiseen, vaikka toki kierrätettävät jätteet voi viedä asuntokompleksin roska-astiaan ihan ilman mitään kassiakin.

Tutkin asiaa hieman enemmän, ja selvisi että tämä muovikassien kielto on koko Kalifornian laajuinen hanke. Koko osavaltion tasolla hanke on ollut jo vireillä pitkään, mutta viime aikoina ollut vesittymässä jonku petrokemiallisen yhtiön vastustukseen, mutta kuitenkin menossa läpi. Mutta koska osavaltiossa jokainen kaupunki on päätöksenteossa melko itsenäinen, on muun muassa Los Angeles jo osittain kieltänyt muovikassit kokonaan kaupoista.

Luin jutun siitä, miten tuo muovikassikielto oli otettu vastaan Los Angelesissa. Ruokakaupan päällikkö kertoi, että ensimmäisenä päivänä ihmiset olivat hieman hämmentyneitä kiellosta, ja vastahakoisia ostamaan maksullista kassia. Mutta kaksi päivää kiellon alkamisen jälkeen lähes jokaisella asiakkaalla oli oma kangaskassi ostoksia varten. Se minusta kertoo vain siitä, että ihmiset eivät ole kestokasseja vastaan, tarvitsevat vain niiden käyttöön jonkinlaisen motivaattorin, kuten sen että voivat säästää käyttämällä omaa kanssia.

Suomalaisittain tämä kielto tuntuu hieman hassulta, koska Suomessahan on ollut maksulliset kassit ruokakaupoissa jo iät ja ajat. Mutta ero onkin siinä, että täällä nuo ilmaiset kassit ruokakaupoissa ovat niitä sellaisia heikkotekoisia pieniä kasseja, joihin ei mahdu mitään (tai jota pistetään pari päällekäin, kun ostat jotain painavampaa), tai joille ei ole yksinkertaisesti juuri mitään jatkokäyttöä, koska ne ovat roskapusseiksi liian pieniä. Joten ne menevät todennäköisesti roskiin. Ruokakaupoissa pakkaajat kun vielä pakkaavat ostokset muovikasseihin tuoteryhmittäin, niin useimmiten lähdet kaupasta viiden muovikassin kanssa, vaikka olet ostanut vain yhden korillisen ruokaa.

Kotikaupunkimme Campbell on myös kieltämässä muovikassit ja kielto astuu voimaan tammikuun lopussa. Muovikassikielto edellyttää että kaupat tarjoavat maksullisia kierrätettäviä kasseja (hinta korottuu vuosittain) sekä edesauttaa kangaskassien käyttöä tarjoamalla niitä kassoilla pientä hintaa vastaan. Muovikassien myynti pitää tilastoida viranomaisille, joten todennäköisesti vähentämällä muovikassien myyntiä voi saada esimerkiksi jotakin verohelpotuksia.

Tälläisiä "varoitusjulisteita" on alkanut ilmestyä ruokakauppojen oville

Timo törmäsi tuossa taannoin musiikkiliikkeessä tilanteeseen, etteivät he tarjonneet ilmaista muovikassia tai edes myynneet maksullista kassia. Tähän selityksenä oli jotakin sen suuntaista, että joutuisivat maksamaan jotakin ympäristömaksua, jos edes myisivät kasseja. Joten todennäköisesti kyseessä on melko tuntuva ympäristömaksu, jos yritys on kokonaan luopunut muovikasseista.

Vaikka kyseessä on vain muovikassit, on koko osavaltion laajuisella kiellolla jo merkitystä ympäristönsuojelulle. Varsinkin kun on kyse yhdestä Yhdysvaltojen suurimmasta osavaltiosta. Eikä tämä ole ainut esimerkki siitä, miten Kaliforniassa ollaan ympäristönsuojelun edelläkävijöitä.

Ja aina välillä kun Suomessa kuulee sanottavan, että ei piskuisen Suomen ympäristöteoilla ole mitään merkitystä niin kauan kuin USA ja Kiina ei tee mitään, niin tässäpä on juuri yksi esimerkki siitä, että myös USA:ssa voidaan saada hyviä tekoja aikaan. Se on myös rohkaiseva esimerkki siitä, että hyviä tekoja voidaan saada läpi, vaikkei se helpoa olisikaan. Jos USA:n kaltaisessa valtiossa, missä päätöksenteko on erittäin moniportaista ja joka useimmiten altistuu pahalle lobbaukselle, saadaan jotakin tälläistä aikaan, niin ottakoot jokainen hyvää asiaa sinnikkäästi eteenpäin ajava taho siitä mallia ja rohkaisua!

2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoista luettavaa sinulta, myös kuvat kertovat paljon. Kovin pitkälle en vielä taaksepäin ole arkistoa päässyt, mutta kaikki on tarkoitus lukea. Jonkin aikaa on osoite jo ollut tiedossani. Olette kuulemma hankkineet liput Sharksin ja Anaheimin peliin. Vähänkö nyt täällä :(, kun en pääse mukaan fiilistelemään. Toivotan teille molemmille kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle. Te olette saaneet hienon mahdollisuuden elää amerikkalaista elämää (vai onko se unelmaa...). Monin terv Aila Kouvolasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, mukava kirjoitella tänne kun on kiinnostuneita lukijoita :). Ja kyllä tosiaan, maaliskuussa mennään katsomaan Sharks-Ducks peliä. Pitää ottaa paljon kuvia tänne blogiin sieltä! Enemmän tämä elämä vaikuttaa tällä hetkellä amerikkalaiselta elämältä (eli arjelta) kuin unelmalta, mutta kyllä niitä unelmiakin olisi tarkoitus toteuttaa täällä olon aikana! Kaikkea hyvää sinne Kouvolaan sinulle ja Matille! t.Riikka

      Poista