perjantai 10. heinäkuuta 2015

Suomeen + yksi käytännön vinkki rahansiirtoon

Roadtrip tehty ja olemme nyt olleet pari yötä San Josessa hoitelemassa viimeisiä käytännön asoita. Roadtripillä kilometrejä muuten kertyi lopulta pikkasen vajaa kymppitonni, 9883 km, ja osavaltioita tuli käytyä yhteensä 12. Yllättävää kyllä, vasta lopussa meillä oli pari 10-11-tuntista ajopäivää, muuten selvisimme 4-8 tunnin ajoilla. Silti noita kilometreja kertyi yllättävän paljon, tuo vastaa matkaa USA:n rannikolta rannikolle ja takaisin! Roadtripin paras asia oli kyllä automme adaptiivinen vakionopeudensäädin, itse henkilökohtaisesti rakastuin siihen täysin ajaessa (aiemmin en olekaan sitä käyttänyt, koska en juuri ole ajanut pitkiä matkoja). Hyvin roadtripin jaksanut automme lähti nyt eilen kotimatkalle, kun rahtifirma haki sen täältä San Josesta kuljetettavaksi satamaan Los Angelesiin. Suomeen auto saapuu joskus elo-syyskuun vaihteessa, mutta pärjäämme ilman autoa Helsingissä ihan mainiosti.

Suomen päässäkin on kaikki sujuneet ihan suht hyvin. Pieniä hankaluuksia oli ensin kämpän etsimisessä välittäjien kanssa, mutta onneksi ystävien ja sukulaisten avulla saimme vuokrattua Helsingin Kampista kämpän. Sunnuntaina sitten näemme uuden asuntomme ensimmäistä kertaa. Noin muuten käytännön järjestelyt on sujuneet hyvin, koska kaikki sähkösopimukset ja nettiliittymät ym. on pystynyt tilaamaan jo etukäteen netistä. Muuttoilmoituskin tehtiin jo maistraattiin ja postiin, joten käytännön järjestelyt taitavat olla aika lailla siinä. Olemme koko ajan kuuluneet Suomen sosiaaliturvan piiriin, joten sitäkään ei pidä uudestaan hakea. Merikonttimmekin on ilmeisesti saapunut jo Helsinkiin (ainakin aikataulun mukaan pitäisi jo olla), joten mikäli tullin kanssa ei tule ongelmia, saamme varmasti tavaramme jo ensi viikolla.

Yhden käytännön vinkin voimme kuitenkin antaa muuttoon maidenvälisesti. Siirsimme rahamme USA:n tililtä Suomen tilille TransferWisen kautta, ja voimme lämpimästi suositella palvelua oman kokemuksemme pohjalta. Olimme jo siirtämässä rahaa pankista pankkiin todella huonolla kurssilla, kun yhtäkkiä muistin lukeneeni USA:n suomalaiset tai Piilaaksonaisten fb-ryhmästä tuosta TransferWisestä. Onneksi katsottiinkin tuo palvelu, koska laskeskeltiin säästäneemme jopa tonni käyttämällä tuota palvelua. Palvelu perustuu siihen, että sen sijaan että rahaa siirrettäisiin eri maiden ja kurssimuunnosten kautta, raha siirtyy vain maiden sisällä eri käyttäjien välillä, ilman kurssimuunnoksia. Ja se tosiaan toimi, rahat siirtyivät parissa päivässä. Juuri juttelimme kaverimme kanssa, että PayPalin kautta homma onnistuu kanssa hyvin, joten sitäkin varmasti voi suositella.

Itselläni ei vielä ole olo, että olisimme menossa Suomeen pysyvästi, pikemminkin on olo, että menemme sinne lomalle. Siksi olonikaan ei ole erityisen haikea, vielä. Paremminkin voisi sanoa, että on tullut fiilisteltyä tätä Amerikkaa viimeinen kuukausi ihan antaumuksella, ja lähdetään tosi hyvillä fiiliksillä kohti uusia juttuja. Aika näyttää, mitä näistä Amerikan vuosista jäi käteen. Upeita kokemuksia tietysti, mutta se, onko ihmisenä jotenkin muuttunut, jää nähtäväksi.

Vaikka tämän blogin taru alkaa olla tässä, lupaan kuitenkin palata vielä tänne kertomaan kuulumisia Suomeen kotiutumisen jälkeen jossain vaiheessa. Nyt kuitenkin viimeiset pakkaukset laukkuihin ja nokka kohti lentokenttää. Pitäkää meille peukkuja, että kaikki menee hyvin!

4 kommenttia:

 1. Hyvää matkaa. Nämä matkajutut ovat olleet hienoja ja voi itsekin haaveilla tuollaisesta matkasta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena :) Matka oli tosi upea, ja oli aika ainutkertaista, että meillä oli aikaa (ja myönnettäköön myös että rahaa) tehdä tuollainen kuukauden reissu. Jää todella hyvät muistot!

   Poista
 2. Kirjoita jossain vaiheessa vähän siitä, miltä Suomeen palaaminen on tuntunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, työn alla on! Kiitos hoputtamisesta :)

   Poista