perjantai 1. marraskuuta 2013

Wild wild California

Eilen olimme menossa normaalille juoksulenkille tuohon läheiselle Los Gatos Creek Trailille, kun heti reitille päästyämme meitä vastaan tuli tälläinen kyltti:

Varoitus siitä, että kyseisellä alueella on nähty puuma! Selvennettäköön, että tämä meidän lenkkireittimme sijaitsee moottoritien ja asunalueen välisellä noin puolen kilometrin levyisellä alueella, eikä suinkaan missään villissä luonnossa. Vuorilla olemme nähneet vastaavia varoituksia, ja siellä ne ovat kyllä varmasti ihan paikallaankin.

Ehkäpä näin suomalaisittain on hämmentävintä nuo ohjeet siitä, miten pitää toimia, mikäli kohtaa puuman. Suomessa kun on opetettu, että jos kohtaa karhun, pitää maata maassa hiljaa ja leikkiä kuollutta. Täällä neuvotaan tekemään itsestään mahdollisimman isokokoinen heiluttamalla käsiä, vaatteita sekä puhumaan kovaa. Ja mikä hämmentävintä: jos tulee hyökätyksi, pitää taistella vastaan. Mountain Lion Foundationin sivuilla käsketään jopa heittelemään kiviä tai oksia puumaa päin! Ja hyökkäyksessä suojata oma niska ja kurkku. Täytyy sanoa, että jos kohtaisi metsässä vajaa satakiloisen eläimen, joka tilastojen mukaan on suhteellisen usein hyökännyt ihmisen kimppuun kohtaloikkain seurauksin, ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen heittää eläintä kivillä.

Mielikuvitushan siinä alkoi heti laukkaamaan kyltin nähdessä, ja tuli heti mieleen viimeviikkoinen episodi, kun olimme myöhään jo pimeällä lenkkeilemässä samassa maastossa, ja yhtäkkiä kuulimme metsästä kunnon kissatappelun ääniä! Minä tietysti säikähdin kunnolla, ja otin lenkkiin kunnon loppuspurtin. Heti tuli mieleen, että voisiko se olla ollut puuma??? Toisaalta täällä on aivan valtavan paljon kulkukissoja, joten ehkäpä se oli vain kulkukissojen tappelun ääniä, isommalla kissaeläimellä kun todennäköisesti olisi matalampi ääni...

No vaikka tälläiset varoitukset säikäyttävätkin, emme aio lopettaa lenkkeilyä kyseisessä paikassa. Kyse voi myös olla hätävarjelun liioittelusta. Pitää nyt siis vain lenkkeillä yhdessä, pitää meteliä ja pyrkiä lenkkeilyyn valoisan aikana. Käyttää siis tervettä järkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti