maanantai 23. kesäkuuta 2014

Leivänkorvike

Heti Kaliforniaan muuton jälkeen kävi selväksi, ettei täältä löydy kunnollista leipää. Kauppojen leipäosastot ovat kyllä valtavia ja hyllyt notkuvat leipäpaketeista, mutta mitään hyvää leipää sieltä ei löydy. Itse asiassa leipäosaston haju on se pahin, sellainen imelä pistävä haju. Kaikki leivät ovat täällä makeahkoja, ja tälläiselle joululimpun vihaajalle ei luonnollisesti makeat leivät maistu. Sinänsä Kaliforniasta löytyy muutakin kuin pullamössöleipää, mutta niiden pitkät säilyvyysajat epäilyttävät. Itse asiassa ostin ensimmäisenä kuukautena väliaikaisessa asunnossa asuessamme leipäpaketin ja unohdin sen avattuna kaappiin. Kun kuukauden väliaikaiskämpässä asuminen tuli päätökseen ja putsailin hyllyjä, löytyi tämä unohtunut leipäpaketti. Leiville ei ollut ulkoisesti tapahtunut yhtään mitään! Ja leivän kyllä kuuluu homehtua muutamassa viikossa viimeistään...

No, tähän leipäongelmaan löytyi helposti apu, kun lähikauppamme kuivaleipähyllystä löytyi Wasan ruisnäkkileipää! Samoin Ikea myy ruisnäkkileipää. Oikeastaan ainut leipätuote, jota olen kaivannut on karjalanpiirakat. Kun Whole Foodsista löytyi sekä ruisjauhoja että puuroriisiksi käyvää sushi-riisiä, oli aika itse kokeilla tuon perinneherkun tekemistä.


Kyllähän noista aika lailla karjalanpiirakoiden irvikuvia tuli, mutta kylläpä olin ylpeä, että edes jonkinlaisia piirakoita syntyi. Ja vaikka ulkonäollisesti nuo eivät ihan laatustandardeja täytäkään, niin kylläpä vain olivat hyviä! Tehdessä myös huomasin, että a) karjalanpiirakat eivät ole niin vaikeita tehdä kuin kuvittelin (vaikka ovatkin suuritöisiä) ja b) seuraavan kerran pistän enemmän ruisjauhoja ja vähemmän riisitäytettä piirakoihin. Ehdottomasti teen näitä uudestaankin, varsinkin kun nyt on Suomesta hommattu pulikkakin piirakkapohjien tekoon.

Karjalanpiirakoiden lisäksi olen myös leiponut paljon sämpyöitä sekä tehnyt siemennäkkäriä. Itse asiassa tuo siemennäkkäri on niin älyttömän hyvää, että ajattelin jakaa reseptin täälläkin. Reseptiä olen muokannut tästä reseptistä.


Siemennäkkäri (uunipellillinen)

3 kananmunaa
1 dl seesaminsiemeniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
1dl kaurahiutaleita
2 rkl perunajauhoja
Suolaa oman mielen mukaan

Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään. Levitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille ohueksi tasapaksuksi levyksi. Paista uunissa 175 celciusasteessa 25 minuuttia. Leikkaa paloiksi heti uunista tulon jälkeen! 

Helppoa ja hyvää, ja siemenien sekoitussuhdetta voi muutella oman mielen mukaan. Tätä tehdään meillä nykyään viikottain, ja näkkäri vain paranee muutaman päivän vanhetessaan!

2 kommenttia:

  1. Mua kyllä risoo tää kunnollisen leivän puute. Tosin suurempi ongelma on ehkä kuitenkin se, ettei sen leivän päälle löydy mitään hyvää juustoa. En käsitä näitä cheddarjuttuja. Ollaan löydetty ainakin yksi ihan kohtalainen leipävaihtoehto Costcosta (se jopa homehtuu viikossa - testattu on! :D), mutta kun en voi sietää kermaisia juustoa, niin minkäs teet... Näkkäriä oon sitten puputtanut! Tuo siemennäkkäri kuulostaa kyllä hyvältä! Ja myös helpolta tehdä. Oon maailman laiskin tekemään ruokia, haha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää jutella lisää tosta Costcon leivästä, kuulostaa hyvälle! Minäkin oon aika lailla lopettanut juuston syömisen, koska hyvää ei löydy. Joskus ostetaan dubliner-juustoa, joka on sellasta kuivempaa cheddaria, koska siihen on sekoitettu parmesan-juustoa valmistusvaiheessa. Sitä saa isoina paloina Costcosta, ja sitä sitten syödäänkin viikkotolkulla :). Suosittelen testaamaan siemennäkkäriä, siinä ei voi epäonnistua ;)

      Poista