Mutta mikä on tullut minulle yllätyksenä tässä vajaan 10 kuukauden aikana, on mitä kaikkea muuta kummallista täällä ruoka sisältää. Itse asiassa täällä käytetään useita kemikaaleja, joiden käyttö USA:n ulkopuolella on kokonaan kielletty. Näistä esimerkkinä brominoitu kasviöljy (BVO), jota esimerkiksi virvoitusjuomateollisuus käyttää estämään makuaineiden erottumista. Sama BVO on myös rekisteröity palonestoaine esimerkiksi huonekaluissa. Ja tutkimusten mukaan ruoasta saatava BVO saattaa aiheuttaa keskushermostohäiriöitä ja iho-ongelmia, mistä syystä sen käyttö on kokonaan kielletty Euroopassa ja Japanissa. Toinen esimerkki näistä Euroopassa ruokateollisuudessa kielletyistä kemikaaleista on atsodikarboamidi, joita täällä käytetään jauhoparanteena. Samaa kemikaalia kuitenkin käytetään muoviteollisuudessa mm. joogamattojen raaka-aineena, ja sen on tutkittu voivan aiheuttaa mm. astmaa. Kyseisen kemikaalin käyttö Euroopassa on kielletty sekä itse elintarviketeollisuudessa että myös elintarvikepakkauksissa.
Tuntuu hullulta, että tuollaisia kemikaaleja voidaan kuitenkin täällä käyttää. Itse asiassa mielenkiintoisin esimerkki tästä löytyy väriaineina käytettyjen kemikaalien joukosta. USA:ssa on sallittu väriaineiden, kuten sininen #1 ja #2, keltainen #5 ja #6 ja punainen #40, käyttö vaikka tutkimuksessa niiden on todettu voivan aiheuttaa käyttäytymishäiriötä, syöpää ja sikiöhäiriöitä. Näistä keltainen #6 on ehkä mielenkiintoisin, sillä sitä käytetään amerikkalaisen suosikkiruoan juustomakaronin väriaineena. Juustomakaronia kohdemarkkinoidaan lapsille, mutta sen sisältämä väriaine saattaa kuitenkin aiheuttaa käytöshäiriöitä juurikin lapsille, ristiriitaista. Kyseisen väriaineen käyttö ei ole Euroopassa kielletty, mutta mikäli sitä käyttää, pitää pakkaukseen laittaa varoituslauseke sen mahdollisista terveyshaitoista. Tietenkään mikään elintarvikeyhtiö ei näitä varoitustekstejä halua laittaa, joten kyseinen juustomakaronia valmistava yritys valmistaakin Euroopan markkinoille juustomakaronivalmistetta, jossa kyseinen keinoväriaine on korvattu luonnollisella. Muuten ainesosaluettelo on lähes tismalleen sama, kuten myös useilla sokkotesteillä testattu maku.
Miksi sitten elintarviketeollisuus näitä kyseenalaisia, mahdollisia terveysriskejä aiheuttavia kemikaaleja käyttää? Elintarviketeollisuuden yleinen kanta taitaa olla, että he käyttävät niitä, koska valvova viranomainen sallii niiden käytön. Valvova viranomainen FDA (Food and Drug Administration) on tunnetusti korruptoitunut ja sen päättävässä elimessä istuu mm. isojen elintarviketeollisuusyritysten johtajia. Kyseenalaista on myös se, että osa näistä käytetyistä ruokateollisuuden kemikaaleista on sallittu käyttöön yli 30 vuotta sitten, eikä päätöstä olla uudelleentarkasteltu sen jälkeen. Jos miettii vaikka sitä, mitä esimerkiksi tupakan terveyshaitoista ajateltiin esimerkiksi 70-luvulla ja nyt, olisi varmasti myös näiden kemikaalien käyttö syytä ottaa uudelleenriskinarviointiin.
No, kun FDA "nukkuu", on kansalaiset heränneet kapinoimaan. Täällä Kaliforniassa ollaan terveystietoisia, ja nämä kyseiset kemikaalit ovat paljon tapetilla esimerkiksi terveyteen keskittyvissä blogeissa. Tuloksiakin on saatu aikaan. Erittäin suosittu blogisti Foodbabe nosti Subway'tä vastaan kampanjan, jossa vaadittiin atsodikarboamidin poistoa heidän subeistaan, ihan jo senkin takia, että Subway mainostaa itseään terveellisenä pikaruokavaihtoehtona. Kampanja oli melkoisen raflaava, siinä mm. kysyttiin kuluttajilta, haluavatko he jatkossa syödä joogamattoa vai luonnollisista aineista tehtyjä leipiä. Samoin kyseinen bloggari haastoi juustomakaronia valmistavaa yrityksen poistamaan kyseisen väriaineen tuotteistaan vetoamalla siihen, ettei eurooppalaisessa tuotteessa sitä ole. Molemmissa tapauksissa kyseiset yritykset ovat nyt poistaneet kemikaalit tuotteistaan ja korvanneet ne luonnollisemmilla yhdisteillä. Ja tietenkin kyseiset yritykset ovat ottaneet tästäkin markkinointihyödyn, ja he mainostavat nyt teemalla "Kun FDA nukkuu yhä, me olemme heränneet toimimaan kansalaisten terveyden puolesta". No, oli kenen tahansa ansioita, on hyvä että elintarviketeollisuus on hiljalleen muuttumassa. Ja kansalaiset vaativat ruokateollisuudelta uudenlaista läpinäkyvyyttä, he haluavat tietää, mitä heidän ruokansa sisältää.
Kuva täältä
Tietenkin tässä on muistettava se, että kyseisten kemikaalien käytölle elintarviketeollisuudessa on asetettu tarkat annosrajat, ja käytännössä esimerkiksi virvoitusjuomaa olisi juotava aivan valtavat määrät, jotta voisi altistua BVO:n haittavaikutuksille. Siksi kyseisiä tuotteita voi satunnaisesti syödä aivan turvallisesti, tervettä maalaisjärkeä käyttäen. Ongelma asiasta tulee vasta sitten, kun kaikki ruoka on näillä kemikaaleilla kyllästettyä. Valitettavasti juurikin näin on pikaruoassa, joka on myös sitä kaikista halvinta ruokaa. Tulos: Amerikkalainen kansa ei ikinä ole ollut näin sairasta, eikä ikinä ole kärsineet niin paljon sairauksista, joita aiheuttaa ruokavalio.
Mikä tässä on kaikista kierointa, on se, että sama viranomainen joka hallinnoi ruokateollisuutta, hallinnoi myös lääketeollisuutta. Eli näin karkeasti kärjistäen, FDA syöttää ensin kansalaiset sairaiksi, ja sitten syöttää heille kalliita lääkkeitä näihin sairauksiin... Huhhuh.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti