Kaukana Kotona -blogin Veera kirjoitti äskettäin uuden vuoden mukana tuomista lakimuutoksista täällä Yhdysvalloissa. Kannattaa käydä lukaisemassa kirjoitus, sillä osa lakimuutoksista oli aikamoisen huvittavia! Yksi Veerankin mainitsema kohta oli lakimuutos laittomien maahanmuuttajien oikeudesta saada Kaliforniassa virallinen ajokortti. Kyseessä on ns. AB 60 -ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä teiden turvallisuutta, sillä viranomaisten 23 vuoden datan mukaan suurin osa kuolemaan johtaneista auto-onnettomuuksista on ajokortittomien aiheuttamia. Paikallinen ajokorttiviranomainen eli DMV arvioikin, että Kaliforniassa 1,4 miljoonaa (!) laitonta maahanmuuttajaa tulee hakemaan seuraavan kolmen vuoden ajan kyseistä ajokorttia. Tuo ajokortti eroaa "normaalista" ajokortista siinä, että se ei kelpaa tunnistautumiseen viranomaisyhteyksissä esimerkiksi äänestyksen yhteydessä. Sanamuotokin siinä on eri, tämä laittomille maahanmuuttajille tarkoitettu ajokortti on "driving privilege" eikä "driver's licence", mutta hakuprosessi on sama, eli sen saamiseksi pitää läpäistä kirjallinen testi ja ajokoe.
Ymmärrän hyvin, että halua tuon ajokortin hankkimiseksi löytyy, koska monen asian hoitaminen helpottuu paikallisella virallisella henkilöllisyystodistuksella. Eikä niitä poliisin pysäyttelyitä tarvitse enää pelätä. Se mitä en tuossa ihan ymmärrä on se, että kyseinen korttihan on julkinen tunnustus siitä, että on laittomasti maassa! Se ei sitten varmasti vain kiinnosta sitä poliisia tai muuta tahoa joka kortin tarkastaa, tai sitten heillä ei ole valtuuksia viedä asiaa eteenpäin. Tuon ajokortin hankkiminen tuo myös lisäkustannuksia, sillä ajokortin hankkimishetkellä auto pitää olla vakuutettu, tai muuten ajokokeeseen ei pääse. Mutta varmasti sitten hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, joten ajokortti kannattaa hankkia.
DMV:n toimistot ovatkin olleet erittäin ruuhkaisia viime viikosta lähtien. Uutisen mukaan ensimmäisen kolmen päivän aikana lakimuutoksen jälkeen 46 200 Kaliforniassa asuvaa laitonta maahanmuuttajaa haki ajokorttia. Ensimmäisenä päivänä myönettiin 970 ajokorttia, sillä kyseisten henkilöiden ei tarvitse suorittaa ajokoetta, koska ovat sen joskus aiemmin suorittaneet laillisesti jossain USA:n osavaltioista. Muut sitten joutuvat odottelemaan ajokoetta väliaikaisen ajoluvan turvin varmasti kuukausia jonojen takia. Täytyypä olla tyytyväinen, etten itse ole suorittamassa juuri nyt ajokorttia, koska jonot ovat varmasti aivan järkyttävät!
Kyseinen lakimuutos on herättänyt paljon kritiikkiä. Yksi kriittisimmistä ryhmistä on laillisesti maassa olevat maahanmuuttajat, joissa herättää närää tälläiset erivapaudet laittomille maahanmuuttajille. Minä laillisena maahanmuuttajana en osaa olla kovin närkästynyt, mutta olen kyllä aika kauhistuneen huvittunut siitä, että parhaimmillaan 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa ajaa täällä ilman mitään testausta liikennesäännöistä tai ajotaidoista, eli ilman ajokorttia! No, sitähän sanotaan, että autoa ajetaan taidoilla eikä ajokortilla. Se kyllä pitää täällä aika hyvin paikkansa, koska ajokortin hankkiminen on mielestäni täällä vähän yksi vitsi. Vaikeinta ja hermoja raastavinta tuntuu olevan itse prosessin byrokratia ja DMV:n toimistoissa asiointi. Kirjallinen koe on helppo siinä mielessä, että siinä ei ole aikarajoitusta, virheitä saa olla aika montakin, ja koetta saa yrittää samalla kertaa pari kertaa uudelleen, jos ekalla ei mennyt läpi. Toki seassa on pari nippelitietoa vaativaa kysymystä, mutta vähäisellä opiskelulla pääsee kyllä testistä läpi. Ajokoe oli (minun tapauksessani) 7 minuutin kortteliajo, jossa ei esimerkiksi tarvinnut osata peruuttaa tai parkkeerata muuten kuin ajamalla suoraan parkkiruutuun. Joten sinänsä ajokortti ei kerro mitään ajotaidoista. Ja ajaminen täällä on helppoa, sillä mitään outoja harvinaisia liikennemerkkejä ei ole ja jos on, ne on sanallisesti selitetty. Mielestäni täällä ihmiset ovat ihan taitavia ajajia, mikä selittynee sillä, että ihmiset ovat 16-vuotiaasta asti kiinni autoissaan. Mutta luulen että tuosta jatkuvasta ajosta johtuen ihmiset ovat aika kyllästyneitä ajamiseen ja siksi huolettomia ja holtittomiakin ajajia. Kun ajaa paljon, tulee varmasti houkutus tehdä kaikenlaista muutakin auton ratissa, kuten käyttää kännykkää, meikata, lukea kirjaa ja muuta klassista, mitä olen nähnyt auton ratissa tehtävän. Tai ohitella ja tehdä kaistanvaistoja hurjissakin paikoissa, jos siihen on mahdollisuus. Omasta mielestäni ajaminen on täällä helppoa ja ihan mukavaakin, mutta suurin vaaratekijä on kyllä muut autoilijat. Sen verran usein näkee esimerkiksi kaistaviivojen yli "valumista", että ihan mielelläni pidän ehkä turhankin pitkät turvavälit.
Meidän pitäisi just hankkia ajokortti kun sosiaaliturvatunnukset tuli eilen postissa. Parasta siis varautua jonoihin
VastaaPoistaJoo, kannattaa varmasti varautua jonoihin hyvillä hermoilla! Tuon lakimuutoksen takia San Joseen avattiin joku väliaikainen konttori, joten se varmaan helpottaa jonoja kirjallisen kokeen suorituksessa, mutta ajokoe heidänkin on suoritettava muualla, joten siellä on varmasti jonoja. Mun vinkki on, että heti kirjallisen kokeen läpäisyn jälkeen menee takaisin tiskille ja yrittää saada virkailijan varaamaan ajan ajokokeeseen, me ei nimittäin saatu netti- tai puhelinajanvarausta toimimaan/ei päästy läpi, ja vaati uuden jonotuksen DMV:llä. Ja Los Gatosin DMV:llä oli tuo helppo ajokoe, voin suositella :) Tsemppiä!
PoistaMiten olette muuten kotiutuneet tänne?
Kiitos vinkeistä!
VastaaPoistaKotoutuminen on vielä vähän vaiheessa, mutta ihan hyvin on mennyt. Kun saisi lapset kouluun niin alkaisi enemmän arki. Nyt mies on töissä ja me lasten kanssa melkeen lomalla. Mitä nyt hoidan miljoonaa juoksevaa asiaa tässä samalla. :)
Niitä juoksevia asioita alussa kyllä riittää :) Toivottavasti arki lähtee hyvin rullaamaan lasten koulun alkamisen myötä :)
PoistaMeillä Coloradossa on ollut tuollainen kortti jo pitkään, ja vaikka muakin ihmetyttää tällainen laittoman maahanmuuton tietyntasoinen laillistaminen, niin tavallaan ihan järkevä systeemi. Faktahan nyt on, että USAn maahanmuuttojärjestelmä on ihan täysin rikki, ja musta on hyvä, että osavaltiot yrittävät korjata tilannetta edes jotenkin inhimilliseksi, kun liittovaltio ei siihen erinäisistä syistä kykene.
VastaaPoistaEn ole varma, mikä tilanne on Coloradossa, mutta aiemmin Georgiassa asuessamme siellä oli puhetta, että osavaltion jakamat yliopistostipendit tulisivat tarjolle tulevaisuudessa myös laittomille maahanmuuttajille. Omalla tavallaan hassua sekin, mutta oikeasti todella järkevää. Eihän se lapsen vika ole, jos vanhemmat ovat joskus aikoinaan muuttaneet Jenkkeihin, ja kuitenkin suurin osa näistä yliopistoon hakevista laittomista maahanmuuttajista on elänyt koko lapsuutensa Georgiassa, kokevat itsensä amerikkalaisiksi ja haluavat ryhtyä kunnon veronmaksajiksi vanhempiensa tavoin.
Kiitos kommentista, ja siitä että avasit noita taustoja :) Luin tuon asian yhteydessä tuosta "rikkinäisestä" maahanmuuttopolitiikasta, mutta en viitsinyt sitä kuitata vain sivulauseessa, koska kyseessä on iso ja vaikea asia.
PoistaEn vaan silti ihan ymmärrä tuota ratkaisua, minusta tuo on vähän sellainen ojasta allikkoon -ratkaisu. Olisikohan järkevämpää pitkällä tähtäimellä tulevaisuudessa muuttaa maahanmuuttopolitiikkaa niin että oleskelulupa voitaisiin myöntää jo maassa laittomasti olevalle tietyin perustein, esimerkiksi olemassa olevan työn perusteella. Ketään en tietenkään lähtisi maasta karkottamaan, varsinkaan tilanteessa jossa elämä on jo tänne rakennettu. Vaan ei taida olla USA:n intresseissäkään saada laittomia maahanmuuttajia pois maasta, koska he tekemällään työllä pyörittävät yhteiskuntaa. Noin niin kuin esimerkkinä.
Tietysti tuollaiset kuvaamasi tilanteet, jossa yliopistostipendit tulisivat mahdollisiksi myös laittomille maahanmuuttajille, on hyvä juttu, eihän se tosiaan niiden lasten vika ole (mutta jos he ovat täällä syntyneitä, niin heillähän on kansalaisuus?). Ylipäänsä hienoa, että täällä työnteolla ja yritteliäisyydellä voi menestyä, oli tausta mikä tahansa :) Mielenkiintoisia juttuja, pitää lukea asiasta lisää!
Olen samaa mieltä siitä, että ensisijaisesti pitäisi korjata maahanmuuttojärjestelmä itsessään. Ongelma taitaa olla siinä, että maahamuuttojärjestelmä on liittovaltiotasoinen asia, joten siihen tarvittaisiin sopu liittovaltion tasolla, mikä näyttää aika mahdottomalta tämän hetkisen polarisoituneen politiikan ansiosta. Nämä laittomien maahanmuuttajien ajokortit ja yliopistostipendit taas ovat osavaltiotason ratkaisuja, ja sillä tasolla politiikka näyttäisi toimivan paremmin. Että perse edellä puuhun, kyllä, mutta parasta mihin juuri nyt pystytään.
PoistaJa juu, jos on maassa syntynyt niin on kansalaisuus. Tällä hetkellä pahimpia väliinputoajia ovat ne, jotka ovat tulleet maahan 0-7-vuotiaina. Olen kuullut jopa tapauksista, jossa lapselle on selvinnyt, että hän on laiton maahanmuuttaja, vasta aikuistuttuaan. Juuri näitä DREAM Act pyrkisi auttamaan, mutta kyseinen lainsäädäntö on ollut tekeillä jo 14 vuotta... :/
Kyllähän täällä monesta muustakin asiasta huomaa, että moni asia hoidetaan kovin erilailla liittovaltion ja osavaltion tasolla, ja myös ymmärtää sen, miten vaikea on tehdä koko liittovaltion tasolla kaikkien intressejä palvelevia ratkaisuja. Joten siksi hyväkin että tälläisiin osavaltion tason ratkaisuihin on päästy, toivotaan siis että tuo Dream Act joskus toteutuu :)
Poista