perjantai 1. toukokuuta 2015

Amerikkalaisia ruokia: Baked Mac and Cheese

Meneeköhän teillä jo hermot näihin reseptipostauksiin? No skipatkaa tämä, jos ei kiinnosta. Mutta vinkkinä, että tämä on ihan täydellistä perjantai-illan ruokaa, jos minulta kysytään.

Tein pari viikkoa sitten perinneruoka mac and cheese:ä uunissa. Olen muutaman kerran tehnyt kyseisestä ruoasta sellaista kattilaversiota, missä keitetään pasta, ja lisätään siihen juustokastike jauhepussista. Se on ihan hyvää! Annie's-merkkisen juustokastike on muuten tehty oikeasta juustosta, muista merkeistä en olisi ihan varma, haha!

Tuo mac and cheese uunissa on aika sellainen makaronilaatikko ilman kananmunaa, mutta juustolla. Tässäpä se resepti (ja linkki alkuperäiseen):

Baked Mac and Cheese:

Ainekset:
2 cups (473 ml) maitoa
2 ruokalusikallista voita
2 ruokalusikallista jauhoja
1/2 teelusikallinen suolaa
1/4 teelusikallista mustapippuria myllystä (laitoin ihan reilusti enemmän)
10 oz. (283 g) voimakkaan makuista cheddaria
8 oz. (267 g) elbow-makaronia (eli sitä Suomen normipussimakaronia, täällä se kulkee nimellä elbow)

Tän reseptin kaiken a ja o on hyvä juusto. Vähintään vuoden kypsytetty cheddar. Jos et tykkää cheddarista, niin tämä ei todellakaan ole sun ruoka, haha. Varmaan jotain muutakin juustoa voi käyttää..?

Tee näin: Pistä uuni kuumenemaan 400 F (n. 200 C). Keitä makaroni paketin ohjeen mukaan. Sulata kattilassa voi ja sekoita jauho siihen. Lämmitä maito mikrossa (tässä amerikkalaisessa ohjeessa oli myös ohje sille, miten maito lämmitetään mikrossa, joten jos et uusavuttomana tiedä, niin 1 1/2 minuuttia HIGH-asetuksella) ja sekoita lämmin maito vähitellen voijauhoseokseen. Keitä 5 minuuttia tai kunnes paksuuntuu. Raasta juusto. JA SITTEN SILMÄT KIINNI JUUSTON RAASTAMISEN JA RUOKAAN LISÄÄMISEN AJAKSI! Juustoa tulee nimittäin paljon. Ihan överisti suorastaan. Joten parempi olla miettimättä asiaa yhtään enempää, mitään terveysruokaa tästä ei saa, vaikka lisäisi lautaselle puolet lautasesta salaattia. Lisää 3/4 juustosta kattilaan. Lisää myös suola ja mustapippuri ja lopuksi pyöräytä mukaan keitetty makaroni. Kaada seos rasvattuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle loput juustot. Paista uunissa 20 minuuttia tai kunnes "kultainen ja kupliva" (golden and bubbly).

Vinkkinä muuten, että EI kannata katsoa uuniin siinä kymmenen minuutin paistoajan hujakoilla. Uunivuoassa kelluu päällimmäisenä sellainen ällöttävä rasvakerros. Ruokahalut säilyy paremmin katsomatta tarkemmin, koska lopputulos on kuitenkin ihan jees näköinen.

Sillä aikaa kun laatikko oli uunissa en suinkaan tiskannut, vaan menin koneelle, jossa minulla oli monta välilehteä eri juustomakaronireseptejä auki. Niitä lukiessa huomasin, että kaikkiin muihin tuli päälle korppujauhoja! Onneksi minulla oli näitä kaapissa, ja otinkin vuoan uunista ja ripottelin korppujauhoja päälle noin kourallisen.



Lopputulos maistui ihan ok:lta, ei mikään tajunnanräjäyttävä makuelämys. Tuo korppujauhojen lisääminen oli hyvä veto, koska se toi kivaa rakennetta ruokaan. Ainut miinus vain siitä, että nuo meidän korppujauhot ei ole kovin hyvänmakuisia itsessään. Kannattaa siis laittaa jotain laadukkaita korppujauhoja (maistaa ensin).

Muuten, meillä on tässä puolitoista vuotta ollut Timon kanssa väittely siitä, kuuluuko perinteiseen juustomakaroniin laittaa pekonia. Minun mielestä ei kuulu (yllättävää). Mitäs mieltä lukijat on???

8 kommenttia:

  1. Mac 'n cheese on ihan hyvaa - tietty kohtuus kaikessa. Olen muutaman kerran tehnyt tata netista loytyvalla Alton Brown:n reseptilla. Siina taitaa olla myos vahan sipulia. Pakko vahan rajoittaa taman tekemista, mulle kun maistuu tammoinen melkein liian hyvin ! Suurimmat fanit paistaa tata pannulla seuraavana paivana.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti googlata tuo Alton Brownin resepti, se vaikuttaa paljon mausteisemmalta (mm. sinappijauhetta!) ja se saattaisi olla ennemmän mun makuun, koska tuollaisenaan tuo on vähän tylsä ruoka... Miltähän tuo maistuisi pannulla paistettuna? Vieläkin rasvaisemmalta? :D Jos löytäisin tuolle hyvän reseptin, niin voisi hyvinkin olla että mullekin maistuis melkein liiankin hyvin, koska oon enemmän perso rasvaisille kuin makeille herkuille :)

      Poista
  2. Olen tehnyt suomalaista liha-makaronilaatikkoa tällä tavalla eli munamaidon sijasta olen tehnyt tämän valkokastikkeen, mutta vähemmällä juustolla. Perus mac and cheeseä en ole koskaan edes maistanut, pitäisi varmaan joskus tehdä. Minusta tässä voi hyvin käyttää useamman juuston sekoitusta eli voi raastaa hieman cheddaria tai voimakasta emmental-juustoa, sitten jotakin miedompaa juustoa (fontina, mozzarella...), ja hieman parmesania. Tuossa makaronilaatikossa olen käyttänyt myös paljon erilaisia mausteita jauhelihan maustamisessa, ja tietenkin sipulia ja valkosipulia :).

    murmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku on uskaltanut varioida pyhää liha-makaronilaatikon reseptiä ;) Eiku hyvä vaan, kuulostaa hyvältä! Pitää itsekin kokeilla korvata munamaito juustokastikkeella. Ja tosiaan eri juustoja... Täällä emmental on tosi marginaalinen juusto, ja sitä löytyy lähinnä erikoiskaupoista kalliilla. Mutta parmesania voisi kokeilla, ja joitain tosi suosittuja meksikolaisia juustoja, jonka nimeä en nyt saa päähäni. Kiitti vinkistä!

      Poista
  3. Mun sisällä taitaa asua salainen amerikkalainen kokki! Juustomakaronin reseptiä en ole koskaan nähnyt, mutta pyöräytän tätä ah niin maukasta ja helppotekoista sörsselia silloin tällöin ihan vain keittämällä tummaa makaronia, ja kun se on sopivan kypsää, kaadan veden pois ja viskaan kattilaan mitä juustoa milloinkin sattuu kaapissa olemaan (mieluiten Auraa) ja sekottelen sulaksi. Valmistuu nopeesti ja maistuu...Kalorilaskuri on tietty poissa päältä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mä teen muuten kanssa joskus yksin ollessani tollasta juustomössöä, koska rakastan juustoa. Sekaan kyllä vielä heitän höyrytettyä parsakaalia, koska se on mun suosikkia! Kalorilaskurit tosiaan pois... jotkut kevytjuustot on mun mielestä pahinta huijausta... Se on joko vähän hyvää täysirasvaista juustoa tai sitten ei juustoa ollenkaan :)

      Poista
    2. Hmm, toi parsa kuulostaa hyvältä...taidanpa kokeilla. Ja sellaset jotka väittää syövänsä juustoa kun veistelevät leivän päälle tai ruokaan jotain 9 %:sta pitäs kyllä laittaa koulutukseen tai kieltää koko sanan käyttö. Pahan laatuista pilkkaamista on semmonen kevyily :D

      Poista