perjantai 11. heinäkuuta 2014

Kuivuuden kiusaama Kalifornia - Piilaakson ratkaisumalli

Tiedettiin kyllä asuvamme start-up:ien keskiössä, mutta toisinaan nämä uudet innovaatiot jaksaa ihmetyttää.

Pari päivää sitten törmäsin uutispätkään, joka esitteli losgatoslaisen Green Canary -yrityksen, joka on nyt saanu tulta alleen tämän Kalifornian jatkuvan kuivuuden myötä. Kyseinen yritys nimittäin estää vedenkulutusta tarjoamalla nurmikon maalauspalveluita! Voi kyllä..

Ennen ja jälkeen. On se (luonnottoman) vihreä.
Kuvat täältä

Ensimmäinen reaktioni oli nauru, mutta sitten menin tutkimaan nettisivuilta lisätietoa. Nimittäin vaikka tässä se vedensäästö on hyvä juttu, niin ei tässä voi olla ajattelematta, että ollaanko taas menty ojasta allikkoon tämän kanssa.

Nettisivu lupaa maalin olevan 100 % myrkytöntä sekä lapsi- ja lemmikkieläinystävällistä. Silti se samalla lupaa, ettei maalin lisäämisen jälkeen tarvitse käyttää lannotteita, rikkaruohokarkotteita tai hyönteismyrkkyjä. Se myös lupaa vähentää esimerkiksi peurojen tepastelun pihalla (!!!). Eikä siinä vielä kaikki: se toimii myös palonestoaineena sekä lupaa estää eroosiota ja vähentää ruohon leikkaus- ja muuta kunnossapitotarvetta. Tietenkään yritys ei paljasta nettisivullaan, mitä kyseinen maali sisältää, mutta kuulostaa kyllä aika epäilyttävältä, että se voi lunastaa kaikki nuo lupaukset olematta jonkin sortin myrkky.

Todennäköisesti kyse onkin maalista, joka antaa jonkinlaisen mekaanisen suojan, ja jämäyttää ruohon paikalleen, niin että siitä ei pääse mikään kasvamaan läpi tai toisaalta sen läpi ei pääse esimerkiksi auringonvalo. Tätä myös puoltaa selitys usein kysytyissä kysymyksissä (hah, amerikkalaisten yritysten sivuilla on aina nämä) siitä, miten värjätystä ruohosta pääsee eroon halutessaan. Vastauksen mukaan ruoho pitää leikata pois ja istuttaa uudelleen. Ja siinähän ei olekaan sitten hommaa.. Kun yritys lupaa värjäyksen kestävän 6 kk, ajautuu helposti kierteeseen, että näitä värjäyksiä tulee ottaa puolen vuoden välein. Mutta huolestuttavinta tuossa on se, miten tuollaisella on vaara tappaa samalla koko maaperän ekosysteemi, jos tuo toimii kuten oletan.

Uutispätkässä reportteri oli kysynyt Kalifornian vedensäästöjaostolta mielipidettä asiaan. Jaosto ei ollut "ehtinyt tutustua tarkemmin", joten ei antanut kommenttia. Yrityksen sivulla yhteistyöpartnereina mainitaan muutama ympäristönsuojelujärjestö. Niin, onhan tämä vähän kiistanalaista, onko hyvä vai huono juttu.

Ymmärrän kyllä tällaisen nurmikonmaalaustarpeen siinä mielessä, että amerikkalaisille nurmikon vihreys on eräänlainen statussymboli, josta pidetään varmasti kiinni viimeiseen asti. Suomalaisen on vaikea käsittää, millaiset kastelusysteemit täällä on pihoilla, ja kuinka intohimoisesti kasteluun suhtaudutaan. Eikä ne muuten rajoitu vain asuinalueelle: viime viikonloppuna nähtiin moottoritien reunustalla sadettajat päällä! Siis mitä järkeä..

Ainakin itselle tulee lähinnä negatiivinen mielikuva vihreistä pihanurmista, kun kyseessä on kuitenkin koko alueen laajuinen vakava kuivuusongelma, jonka estämiseen ihan jokaisen on osallistuttava. Kun noista nurmikoista ei voi ulospäin tietää, onko ne kasteltuja vai kenties maalattuja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti