tiistai 30. kesäkuuta 2015

Boulder, CO ja Rocky Mountain National Park

Vietimme pari päivää Boulderissa ja sen kupeessa olevassa Rocky Mountain NP:ssä Coloradossa. Oli kiva päästä vähän isompaan kaupunkiin. Boulder on tunnettu terveyshenkisyydestään ja taitaapa se olla valittu jopa USA:n terveellisimmäksi kaupungiksi. Ainakin vaikutti siltä, että kaupungissa on mahdollista elää tosi tervehenkisesti. Mekin teimme ”boulderit” ja jätimme auton parkkiin päiväksi ja vuokrasimme pyörät, koska pyöräteitä näytti olevan hyvin tarjolla. Tuo pyöränvuokraussysteemi oli tosi näppärä: eri puolelle kaupunkia oli ripoteltu pyöräpisteitä, josta ottaa pyörä käyttöön tai jonne palauttaa se. Ensimmäiset 30 minuuttia oli ilmaisia, joten käytännössä sitä pystyi käyttämään vaikka ilmaiseksi. Päivän passi oli 8 dollaria, joten kallista tuo ei ole esim. turistikäytössä. Tuo firma mainosti itseään ”Hippien Uberiksi” mikä oli aika osuva ilmaus, haha. Me käytimme sitä juuri noin, että menimme paikasta A paikkaan B 30 minuutin sisällä, oli oikein näppärää.
Kävimme pyörimässä keskustan ”kävelykadulla” Pearl St Mall:illa. Tuosta keskustasta ja ihmisistä siellä tuli tosi paljon mieleen Portland, mitä nyt Boulderissa oli ehkä vähän vähemmän hörhöjä liikkeellä, haha. Ehkä tuohon arvioon vaikutti Boulderista löytynyt kirjakauppa, joka oli yhtä ihana kuin Portlandin Powell’s. Pyöräilimme myös puistoalueelle nimeltään Chautauqua hengailemaan, se oli kanssa kiva.
 
Pearl St Mallilla

Katuesiintyjä


Boulderissa taitaa olla aika paljon kesyhköjä city-kaneja.. nähtiin ainakin kymmenen


Boulderista pitää vielä mainita runsas pienpanimotarjonta (toinen Portland-yhtäläisyys!). Kävimme kahdessakin paikassa syömässä ja nauttimassa jänniä oluita. Nimenomaan jänniä, koska Timo mm. joi espressopohjaista olutta (!!).

Rocky Mountain NP:ssä vietimme puolikkaan päivän. Pidempäänkin olisi viihtynyt, mutta ilma oli aika surkea ja sateinen. Ajoimme Trail Ridge Roadia aina yli 12000ft:iin eli reilun 3 kilometrin korkeuteen. Tuo Trail Ridge Road on USA:n korkeimmalla kulkeva päällystetty tie. Maisemat on aika huikeat! Ja tien reunaan ei tietenkään ole viitsitty kaiteita laittaa niin että saa vähän lisäjännitystä matkaan.
Meillä oli aikomus tehdä joku parin mailin haikki, mutta huono sää pilasi suunnitelmat. Olimme ottaneet huomioon, että tuolla kehotetaan tekemään haikit ennen puoltapäivää iltapäivän suuren ukkosriskin takia. Mutta koska nuo ukkospilvet oli näkyvissä ja jyrisi jo lähtöhetkellä, jätimme kokonaan väliin. Ukkonen kun mielellään iskee juuri noihin puurajan yläpuolisiin aukiopaikkoihin. Ja lisäksi kysyessämme rangerilta reittisuosituksia hän kertoi yhden meidän miettimän reitin olevan yhä puoliksi lumen peitossa, joten eipä siksikään lähdetty. Mutta eipä haitannut, koska teimme pari minihaikkia (Alpine Ridge Trail ja Tundra Communities Trail), jolta näkyi kivasti maisemia. Ihan emme olleet osaneet varautua noin +10 celciusasteen lämpötiloihin, koska Boulderissa oli ollut sellaiset 30 astetta, mutta oli meillä sentään hupparit ja takit, toisin kuin monella muulla turistilla. Siellä näkyi porukkaa hytisemässä T-paidoissa ja flipflopeissa... Tuolla oli juuri nyt luonnonkukkien kukkimisaika parhaimmillaan. Kukkimisaika ja kasvukausi tuolla tundralla on sellaiset 8 viikkoa vuodessa, joten sinänsä oli hyvä aika vierailla tuolla. Tuolla tundralla kasvoi samoja kukkia kuin matalammallakin, mm. lemmikkiä, mutta sellaisena miniversiona lähellä maanpintaa (jossa se on suojassa tuulelta).
Maisemat oli aika upeat lumihuippuineen. Meitsikin muuten pääsi leikkimään lumella, viime kerrasta onkin jo pari vuotta…Mutta maisemiakin kiinnostavimpia oli nämä kaverit:

Bongaa kuvasta kaksi murmelia


Murmeleita! Enpä ollut niitäkään ikinä ennen nähnyt luonnossa. Hauskoja lyllertäjiä ja myllääjiä. Istuskeltiin varmaan puoli tuntia tuijottelemassa vain näiden murmeleiden touhuja. Ja luettiin opaslehtisestä, että nämä kaverit lihottavat kesällä itsensä jopa kaksinkertaisesti jotta voivat talveksi vaipua talvihorrokseen... kuulostaa aika kivalta elämäntavalta, mä haluun kans!

Nähtiin myös bighorn sheepejä eli paksusarvilampaita. Näillä taisi olla vähän karvanlähtöaika. Ihmeellisesti söivät mutaa ?!? 
Lisäksi nähtiin tälläinen jyrsijä joka oli ehkä pika eli piiskujänis?Käytiin tuon Trail Ridge Roadin lisäksi matalimmissa korkeuksissa kiertämässä piskuinen Bear Lake läpi. Tuo ei ollut kovin kummoinen sillä ajatuksella että Suomi on täynnä tuollaisia pikkulampia. Lisäksi sade toi vähän lisää Suomi-tunnelmaa, joten päätettiin lähteä pois, haha.


Kaiken kaikkiaan sekä Boulder ja RMNP oli todellakin käymisen arvoisia paikkoja. Liikunnasta ja terveellisistä elämäntavoista kiinnostuneen ihan must see-kohde!

Boulderin ykkösnähtävyys, Flatirons, jota ei voi välttää näkemästä kaupungissa vieraillessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti