torstai 30. lokakuuta 2014

Kurpitsalyhty ja leipomuksia

Tänä vuonna sain vihdoin aikaiseksi kaivertaa meille kurpitsasta Halloween-lyhdyn. Lyhdyn tekeminen oli itse asiassa superhelppoa, paljon helpompaa kuin ajattelin.

Täällä myydään "kurpitsankaiverrustyökaluja", mutta eilen kaupassa käydessäni en enää löytänyt sellaisia (kuten en paljon muutakaan Halloween-krääsää, suurin osa oli jo myyty). Mutta pärjäsin kyllä ihan kotikonsteinkin teräväkärkisellä veitsellä sekä lusikalla. Tuohon kaivertamiseen joku jäätelökauhan tyyppinen olisi ollut aika kätevä väline, suosittelen käyttämään sitä. Ja homma on ihan supersotkuista, joten suosittelen tiskipöytää paikaksi (itsehän tietysti kaiversin keittiön pöydällä, jonka alla on valkoinen matto, ei hyvä).


Kurpitsan kaiverrus alkoi sen pesemisellä, koska se oli aika multainen. Tuo minun kurpitsani oli noin kolmekiloinen, joka oli kyllä juuri sopiva, koska se ei ollut yhtään liian painava.

Aloitin leikkaamalla "hatun" irti. Tein siis kurpitsan päälle neliönmuotoisen aukon. Kaikki nuo aukot kannattaa tehdä niin, että ensin tökkii terävällä veitsellä pistäen leikkuuviivat, ja sitten vasta leikkaa aukon auki. Muistan lukeneeni, että kannattaa leikata 45 asteen kulmassa, mutta itse muistin sen vasta leikkauksen jälkeen, enkä huomaa mitään ongelmaa tuossa suoraankaan leikatussa.

Kurpitsan sisälmykset: rihmasto ja siemenet

Kun hattu on poissa, paljastuu alta rihmastoa ja siemeniä. Tämä on monen mielestä ällöttävin vaihe, kun pitää kaivaa rihmastoa pois. Minusta rihmasto lähti irti helposti ihan käsin, käyttäen apuna lusikkaa. Kun kurpitsa on putsattu rihmastosta, ja pohja kaiverrettu tasaiseksi kynttilää varten, on kurpitsa valmis naaman leikkaamiseen. Mutta, jos haluaa käyttää itse kurpitsaa esim. leipomiseen, voi kurpitsan sisäseinämistä kaivertaa kurpitsaa niin paljon kuin jaksaa. Homma nimittäin käy nopeasti ranteeseen, joten sitä ei kauaa jaksa. Suosittelen melkeimpä ostamaan esimerkiksi pienemmän myskikurpitsan leivontaa tai ruoanlaittoa varten, koska kurpitsan kaivertamiseen on helpompiakin tapoja, kun hankalassa asennossa yrittää kaivertaa kovaa seinämää! Itse kaiversin kurpitsaa leivontaa varten noin 8-9 dl, ja se oli aika hankalaa ainakin noilla välineillä, mitä itselläni oli.

Naaman hahmottelin kynällä kurpitsan päälle ennen leikkaamista. Kannattaa käyttää vesiliukoista tussia, jos haluaa ettei viivoja jää näkyviin (niin kuin minulla). Naaman malleja voi ottaa netistä, itse hain vain googlen kuvahaulla, ja sitten hahmottelin kuvion suurinpirtein. Ja sitten vain leikkaamaan, tässä kannattaa ensin tökkiä teräväkärkisellä veitsellä viivojen mukaan, ja sitten vasta leikata puukolla. Kurpitsan kuori antaa itse asiassa aika hyvin periksi, joten edes kaarevien viivojen leikkaaminen ei ole vaikeaa. Itse pelasin varman päälle, ja tein aika yksinkertaisen naamakuvion, ensi kerralla teen kyllä monimutkaisemman, koska tuo oli sen verran helppoa hommaa.

Kuten näkyy, touhu oli sotkuista

Lopuksi käsittelin kurpitsan sisäpinnat tilkalla etikkaa. Tämä kait säilöö kurpitsaa paremmin, tosin sillä nyt ei tässä tapauksessa varmasti ollut kauheasti merkitystä, kun Halloween on jo huomenna.

Lopputulos: lyhty, kaiverrettua kurpitsaa (punainen astia), ruokalautasellinen siemeniä ja loput jätettä (kirkas astia)
Valmis kurpitsalyhty
Ja sitten vain lyhty pihalle ja kynttilä palamaan sen sisälle.


Kuten jo mainitsin, halusin käyttää kurpitsani sisälmykset hyödyksi. Kurpitsan siemenet paahdoin uunissa. Ensin erottelin siemenet rihmastosta ja huuhtelin ne huolella. Sitten laitoin siemenet yön yli kuivumaan leivinpaperin päälle. Aamulla sekoitin kulhossa siemenet, mausteet ja öljyn, ja paahdoin niitä uunissa pellillä 175 asteessa 15-20 minuuttia. Itse asiassa noista tulee kait jopa parempia jos paahtaa matalammassa lämpötilassa pidemmän aikaa, mutta meidän uunissa tuo 175 astetta on pienin valittavissa oleva lämpötila. Mausteet siemeniin voi valita oman mielen mukaan, itse käytin suolaa, chilijauhetta, juustokuminaa, paprikamaustetta sekä mustapippuria (kutakin puoli teelusikallista) sekoitettuna yhteen ruokalusikalliseen oliiviöljyä, ja hyvää tuli!

Nämä jätin kuivumaan yön yli
Seuraavana aamuna paahdoin siemenet uunissa mausteiden kanssa
Niitä tuli pieni purkillinen (joista puolet on jo syöty nyt iltaan mennessä!)

Kurpitsan seinämistä kaivertamasta "hedelmälihasta" (taitaa kurpitsa olla kuitenkin vihannes?) keitin sosetta. Sekoitin ne noin kahteen desiin vettä ja keitin kypsäksi. Lopuksi soseutin sauvasekoittimella. Käytin soseen seuraavana päivänä, mutta se kait säilyy pari päivää jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.

Valmista kurpitsasosetta

Tein kurpitsasoseesta porkkanakakun tyyppistä kakkua. Ohje on alunperin YummyBakerin (täältä), sillä erotuksella, että en tehnyt siitä tuollaista täytekakkua, joten kuorrutetta tein vain puolet vähemmän. Lisäksi laitoin päälle hasselpähkinärouhetta. Tuohon olisi voinut tehdä jotain hauskoja Halloween-koristeita, mutta laiskuus iski. Tässä kuitenkin kakun ohje:


Kurpitsakakku

 5 dl kurpitsasosetta
70 g pekaanipähkinöitä rouhittuna
4,8 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 tl kanelia
4 kananmunaa
3,6 dl sokeria (käytin tässä kaapissa pyörivää ruskeaa sokeria, ja sopi tosi hyvin, antoi hieman karamellisen maun kakulle)
240 ml rypsiöljyä (täällä ei ole rypsiöljyä, joten käytin auringonkukansiemenöljyä)
2 tl vanilja-aromia

Kuorrute: 
50 g voita
125 g tomusokeria
200g Philadelphia-tuorejuustoa
puolikkaan appelsiinin kuori raastettuna

Koristeluun hasselpähkinärouhetta


Soseen valmistus (mikäli ei jo valmiina): Valmista sose pilkkomalla kurpitsa kuorineen isoiksi lohkoiksi ja poistamalla siemenet keskiosasta. Aseta lohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 175 °C:ssa noin 45 minuuttia kunnes kurpitsa on pehmeää. Jäähdytä palat, irrota kuoret ja soseuta monitoimikoneessa.

Sekoita jauhot, sooda, suola ja kaneli keskenään. Valmista taikina vatkaamalla munat ja sokeri omassa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vaniljauute sekä huoneenlämpöinen öljy ohuena nauhana samalla vatkaten. Sihtaa munavaahdon joukkoon jauhoseos pienissä erissä. Sekoita vain sen verran, että jauhot sekoittuvat taikinaan. Sekoita lopuksi kurpitsasose ja hienonnetut pekaanipähkinät lastan avulla taikaan. Kaada taikina pyöreään irtopohjavuokaan ja paista 175 °C:ssa noin 35-45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä vuoassa.

Valmista kuorrute vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto keskenään. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista.  Lisää lopuksi appelsiinin kuori ja tarkista maku. Kuorruta kakku hyvin jäähtyneenä. Koristele kakku hasselpähkinärouheella. Kakku mehevöityy, kun sen antaa olla yön yli, joten se kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä!

Onneksi sain kaverin käymään, niin päästiin maistamaan kakkua. Sisus oli kivan mehevää!

Leipomisen jälkeen minulla on vielä 4-5 desiä kurpitsasosetta käytettävänä. Halusin ehdottomasti kokeilla Hesarissa ollutta kurpitsakeiton ohjetta (täältä), mutta koska sosetta on liian vähän, jouduin soveltamaan reseptiä aika paljon (ellen osta kaupasta uutta kurpitsaa huomenna). Ajattelin lisätä reseptiin kolme pienehköä porkkanaa, koska ne sopivat tuohon keittoon hyvin. Tässä ohje minun keittoon:


Kurpitsa-porkkanakeitto

n. 5 dl kurpitsasosetta
3 pientä porkkanaa pestynä, kuorittuna ja paloiteltuna
1 pieni punainen chili
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
öljyä
2 valkosipulinkynttä
puolikas sipuli
noin 4 dl kasvislientä
1,5 dl kuohukermaa
ripaus muskottipähkinää
suolaa

Pese ja kuori porkkanat pieniksi viipaleiksi. Poista siemenet chilistä ja paloittele se. Kuori ja paloittele inkivääri. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Pyöritä ainekset tilkassa öljyä ja lisää kasvisliemi. Keitä kunnes porkkanat kypsyvät. Kaada ylimääräinen liemi pois keittämisen jälkeen (ei kuitenkaan kaikkea, jätä noin desi lientä kattilaan!). Lisää kurpitsasose, ja kerma, ja anna niiden lämmetä. Lopuksi soseuta tasaiseksi soseeksi ja mausta muskottipähkinällä ja suolalla.

EDIT. Oli pakko laittaa tänne vielä kuva tuosta keitosta, jota sitten seuraavana päivänä eli tänään tein. Keitosta tuli tosi hyvää! Keiton päälle ripottelin tietenkin niitä paahdettuja kurpitsansiemeniä!


2 kommenttia:

  1. Happy Halloween sinne myos ! Hienosti olet hyodyntanyt koko kurpitsan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsalla oli hintaa $2.99, joten täytyy sanoa, että hyvin käytetyt dollarit, kun siitä saa sekä koristeen, että lounaan sekä vieraille tarjottavaa :). Hyvät Halloweenit sinnekin, vaikka tulee nyt vähän myöhässä :)

      Poista