perjantai 3. lokakuuta 2014

Turhakkeita: Hajusteet

Tällä kertaa omalle henkilökohtaiselle turhakelistalle nousi hajustesuihkeet ja -aerosolit. Siinä missä Suomessa markkinat taitavat olla vielä sitä vessanraikastajatasoa, täällä kyllä löytyy hajusteita joka lähtöön.

Se varsinainen turhake on tässä, vuodevaatteisiin suihkutettava, seesteisen unen suihke.

Kuva täältä

Tätä mainostettiin telkkarissa joskus kuukausia sitten teemalla "näin saat hyvät ja seesteiset unet". Mainos oli suoraan sanoen kuluttajaa harhaanjohtava, sillä siinä annettiin ymmärtää, että tämä suihke takaa jotenkin maagisesti hyvät unet. Hetken jo mietinkin sisältääkö se jotain uneen vaikuttavaa ainesosaa. Koska nettisivuilta ei löytynyt tietoa tuotteen koostumuksesta, piti etsiä pullo kaupasta:


Suihke sisältää vettä, alkoholia, maissijohdannaista hajunpoistajaa sekä hajustetta. Eli ei tosiaan mitään uneen vaikuttavaa ainesosaa. Toisaalta ei mitään kovin kovin haitallistakaan, vaikka toki tuossa se ihokontakti vähän epäilyttääkin. Mutta enpä tiedä, maksaisinko noin viisi dollaria laventelintuoksuisesta vedestä? Tai veisikö tuo minut uneksimaan laventelipelloille kuunloisteessa, niin kuin nettisivuilla mainostetaan sen vievän..

Tuossa kuvassa näkyy yläreunassa nuo suihkeen käyttöalueet: sohville, vuodevaatteille, matoille, eläinalueille, vaatteille. Siis hetkinen, tarkoittaako tuo "eläinalue", että sitä voi suihkuttaa myös eläinten päälle? Laventelin tuoksuinen koira?

Kaupassa tuota pulloa metsästäessäni törmäsin monenlaisiin muihin aerosoleihin, myös sinne hieman kyseenalaiselle osastolle. Vai mitä sanotte tästä allergeeninvähentäjäsuihkeesta:

Kuva täältä

Kyseinen suihke lupaa poistaa jopa 75 % elottomista allergeeneista, jotka ovat lähtöisin mm. lemmikkieläimistä tai pölypunkeista. Käytännössä suihke estää allergeenihiukkasten "muuttumista" ilmavälitteiseksi, ymmärrykseni mukaan siis jotenkin sitoo hiukkaset alustaansa. Koska en ole kemisti, en osaa arvioida tuon suihkeen koostumuksen vaikuttavuutta, toimiiko niin kuin lupaa. Mutta hurjalta kyllä kuulostaa se, että suihkisin tuollaisella aineella pölyhiukkaset liikkumattomiksi. Sillä eihän tuollainen suihke voi niitä hajottaa pois, vai voiko? Kuulostaa jo aika scifiltä! Ja mihin unohtui se vanha kunnon siivous?

Tämän suihkeen viereltä löytyikin lisää mielenkiintoisia kemikaaleja, nimittäin vanhat kunnon valkaisuaineet ja muut desinfioivat aineet, näitä kun amerikkalaiset tuntuvat rakastavan. On tarjolla bleachia gallonan (n. 4 litaa) kokoisissa pulloissa, samoin desinfiointipyyhkeitä sekä desinfiointiaerosolia. Kempparihyllystä löytyy useita merkkejä pieniä värikkäitä desinfiointipulloja, joita voi näppärästi kiinnittää reppuun tai laukkuun. Siis oikeastiko joku kotona kuittaa siivouksen sillä, että suihkuttelee huoneilmaan tuollaista desinfiointisuihketta? Tai välttelee tauteja suihkuttelemalla ympärilleen suojakerroksen desinfiointiainetta?

Hauska tapahtuma noiden suihkeiden kanssa kävi meidän viime reissullamme, kun istuimme hotellin ravintolassa aamupalalla. Ravintolan baaritiskin laitteeseen tuli joku häiriö, ja laite tuprautti ulos melkoisen määrän vesihöyryä. Tälläinenhän tietysti aiheuttaa liikettä hotellin työntekijöissä, kun jokainen tulee tarkistamaan, ettei tilanteessa ole mitään vaaraa. Mutta meitä huvitti kovasti se, kun yksi hotellin työntekijä kävi jostain hakemassa tuollaisen hajustesuihkeen ja suihkutteli sitä ympäri huonetta hokien samalla "I'm sorry, I'm sorry". Ei nimittäin olisi todellakaan huomattu tuota tapahtunutta vesihöyryjuttua ainakaan hajun perusteella, mutta ilmeisesti se sitten haisi pahalle. Tuon jälkeen sitten meinasikin tukehtua siihen hajusteen tuoksuun...

Noilla febreze-suihkeiden valmistajilla pyörii tällä hetkellä mediassa Have you gone noseblind -niminen kampanja. Mainoksissa kuvataan mm. useita kissoja omistava nainen ja kalaa usein kokkaava mies, jotka molemmat ovat tulleet "hajusokeiksi" omien asuntojensa vahvoille pahoille hajuilleen. Heidän vieraat sitten tekevät näistä asunnoista kissojentäyteisen ja kalastusaluksen, jotta tämä hajusokea tajuaa, miten muut haistavat heidän asunnot. Ja tietenkin sitten asuntoihin suihkitaan noita febrezen tuoksuja, ja sitten taas hengitetään onnellisesti taas (mainoksessa käytetään nimenomaan sanoja "breathe happy"). Mainokset ovat kyllä aika osuvia, mutta mielestäni tuo noseblindin voi kyllä ymmärtää niinkin, että ovat nämä amerikkalaiset tulleet myös hajusokeiksi omille hajusteilleen.

Täällä nimittäin ihmisen monesti haistaa vielä pitkään sen jälkeen kun hän on ohittanut sinut esim. lenkkipolulla. Kyse ei ole vain hajuvesistä vaan pesuaineiden hajusteista, jotka jäävät vaatteisiin. Täällä on voimakkaat hajusteet pesuaineissa, ja merkkejä ja vaihtoehtoja on hurjan paljon. Ja pyykki todellakin tuoksuu pesun jälkeen, jos ei varsinaisesti puhtaalle, niin ainakin jollekin. Valitettavasti tuotekehitys pesuaineissa taitaa mennä enemmän niiden hajusteiden ja pesuainekapselien kehittämiseen, sillä pesutulos näillä pesuaineilla on aivan surkea! Mielikuvamainonta on myös aika hurjaa, mainoksissa mm. sukelletaan hyväntuoksuiseen vaatekaappiin ja yhtäkkiä tupsahdetaankin kukkakedolle kirmailemaan onnellisena. Tai ollaan yksinkertaisesti superäitejä ja -isejä, koska saadaan lapsen lempivaate hetkessä puhtaaksi ja ennen kaikkea hyväntuoksuiseksi. Suosikkimainokseni on se, missä mies unohtuu haistelemaan hyväntuoksuista pyyhettä, johon vaimo huutaa taustalta, että eikös kyseinen pyyhe ole koiran pyyhe. Johon mies tuumaa koiraa katsoessaan, että "mi towel, su towel". No hehheh. 

10 kommenttia:

 1. Löytyykö sieltä kaupoista kuitenkin hajustamattomia pyykinpesuaineita? Turun olemaan pulassa jos ei löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy hajusteettomia, mutta esim. massamerkillä Tide se on kokemuksen mukaan tosi huonoa ja jättää pyykin likaiseksi. Silläpä merkki myykin sitten kaikenlaisia tahranpoistajia ym.

   Poista
  2. Ehkä jostain ekokaupoista löytyy parempia? Mä vihaan hajustettuja pesuaineita, tai sitä kemikaalin hajua vaatteissa.

   Poista
  3. Joo, erikoiskaupoista löytyy vaihtoehtoja! Mutta jotenkin huvittaa, että suurimmalla brändillä eli Tidellä on tasan yks hajusteeton versio ja sekin on ihan tosi surkea :)

   Poista
 2. Siis tuun, ei Turun. Edelleen se automaattinen tekstinsyöttö tykkää muutella sanoja.

  VastaaPoista
 3. Febreze tuli kyllä tutuksi vaihtoaikana... Onneksi meidän vaihtareitten kämpässä ihan oikeasti siivottiin, ja eniten mua haittaakin esim. Febrezen mainonnassa se, että sitä käytettäisiin siivoamisen sijaan. Ja niinhän sitä käytetäänkin: joukkuetoverini 'siivosi' pukuhuoneemme (kokolattiamatto, naturally) suihkuttamalla sen täyteen Febrezeä. :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, toi sama kyllä häiritsee mua tossa hommassa eniten! Mielenkiintoista, mutta vähän surullista kans, kuulla että joku on tosiaan käyttänyt noita siivoamisen sijaan, huhhuh!

   Poista
 4. Mulla on täällä sellanen ongelma valkoisten vaatteiden kanssa, että ne ei lähde puhtaaksi millään! Ihan jo pari kertaa käytetyt valkoiset vaatteet näyttää vanhoilta, koska ovat joko kellastuneita tai sitten väri on muuttunut harmahtavaksi.. ja annas olla jos kankaassa on joku tarha (kuten naamapyyhkeessä ripsiväriä) niin ei varmana lähde irti pesussa. Normipesuaineet ja bleachit molemmat käytössä. Ei vissiin kannata tulevaisuudessa ostaa mitään valkoista, kun ei täkäläiset pesuaineet/pesukoneet/ tehoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kyllä just toi sama, pari valkoista trikoopaitaa on ihan kellastuneita/harmaantuneita. Pitää vissii koittaa ruokasoodalla tai etikalla vielä valkaista/saada tahroja pois, tai sit just vältellä valkoisten vaatteiden ostoa :D

   Poista