perjantai 21. marraskuuta 2014

Kohti joulua: Joulutortut amerikkalaiseen malliin

Voisiko helpompaa jouluherkkua olla kuin joulutortut? Marmeladipurkki ja voitaikinalevypaketti kaupasta, ja muutamalla veitsenvedolla ja taikinankäännöllä syntyy ah-ihanan-rasvaisia-ja-epäterveellisiä herkkuja!

Vaan mitä tekee ulkosuomalainen, kun kaupasta ei löydykään luumumarmeladia (tai edes luumuhilloa) ja kaupan voitaikinakin on ihan väärän muotoista? Tietenkin keittää marmeladit itse ja käyttää luovuutta torttujen muotoiluun (koska ei se näkö vaan se maku...)!

No, ihan noin tarmokkaasti en tarttunut toimeen. Ensin kiersin kaikki relevantit kaupat luumumarmeladin toivossa ja pitkään pidin koneella auki välilehteä Amazonissa myytävästä luumumarmeladista. Päätin kuitenkin lopulta keittää marmeladit itse kuivatuista luumuista, koska eihän marmeladin keitto voi niin vaikeaa olla.

Marmeladista tulikin ihan todella hyvää! Tekeminen oli tosi helppoa, joskin aikaa vievää. Laitan reseptin nyt tähänkin, jos vaikka jotakin kiinnostaa.  Ja anteeksi karseat kännykkäkuvat, yritin ottaa havainnollistavia kuvia leivonnan yhteydessä...

Luumumarmeladi 

1 pauna kuivattuja kivettömiä luumuja (455 g)
1 pauna sokeria (400 g) tai vähemmän oman maun mukaan
4 kuppia (cups) vettä (9,6 dl)
1,5 ruokalusikallista sitruunamehua (20 ml)


Huuhdo kuivatut luumut ja jätä ne likoamaan runsaaseen veteen yön yli.


Seuraavana päivänä huuhdo turvonneet luumut. Laita luumut sekä 4 kuppia vettä kattilaan ja keitä niitä keskilämmöllä 15-20 minuuttia. Soseuta luumut keiton jälkeen sauvasekoittimella.


Lisää sokeri ja sitruunamehu, ja jatka keittämistä keskilämmöllä 20-25 minuuttia, kunnes sose saostuu hilloksi. Hillo jähmettyy marmeladimaiseksi jäähtyessään. Kaada hillo kuumana steriloituihin hillopurkkeihin ja sulje huolellisesti. Suomessa tähän muuten varmaan kannattaisi käyttää hillosokeria, mutta täältä en sellaista löytänyt...

Muistin ottaa kuvan, kun puolet oli jo käytetty...

Itse tein tuosta määrästä vain puolet, ja siitä tuli yksi hillopurkillinen.

Marmeladin jäähtyessä otin voitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön. Yllätys olikin aikamoinen, kun avasin paketit ja sieltä paljastuikin kaksi isoa voitaikinalevyä. Olin nimenomaan ostanut paketin jossa lukee sheets (levyjä), ja ajatellut tuotteen olevan samanlainen kuin Suomessa, eli useampi valmiiksi oikean kokoinen levy. Taikina oli ottanut iskua jo paketissaan ja sitä ei saanut oikein nätisti aukaistua sulana, joten lopputulos, sulanut taikinalevy,  oli aika ruma.


Ja ihan väärän kokoinen, sillä siitä olisi saanut joko 6 megaisoa joulutorttua tai sitten 9 tosi pientä joulutorttua. Onneksi levyä pystyi aika hyvin kaulimaan, vaikka kaulimalla taikinasta tulikin tosi ohutta ja vaikeammin käsiteltävää. Enkä todellakaan mittaillut viivoittimella, että joulutortuista tulee samankokoisia, vaan leikkasin luovasti taikinalevyn osiin ihan silmämääräisesti. Oikeasti tässä kohtaa loppui kärsivällisyys näpertämiseen, ei se ole niin justiinsa...


Paistoin ekaa pellillistä jonkun suomalaisen ohjeen mukaan 225 asteeessa (n. 435 F) 15 minuuttia, ja siinä ajassa joulutortut melkein kärtsäsivät! Johtui todennäköisesti siitä, että olin kaulinut taikinan ohuemmaksi, enkä ottanut sitä huomioon paistoajassa. Toista pellillistä paistoin vain vähän reilu 10 minuuttia.

Lopputulos näyttää tältä:


Näitä sitten Ikeasta ostetun glögin ja piparien kanssa tänään!





10 kommenttia:

  1. Mä oon ihan täällä Suomessakin käyttänyt joulutortuissa joskus kuivatuista luumuista tehtyä sosetta. Liotan luumut ja keitän niitä vesitilkan kanssa kunnes ne on sosetta. Luumut on niin mskeita etten lisää sokeria. Tosta tulee ihan hyvää noinkin jos haluat päästä helpommalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tykkäsin tossa itse tehdyssä hillossa just siitä, että sai laittaa sokeria oman mielen mukaan, ja laitoinkin vähemmän kun ohjeessa, koska mun makuun se valmismarmeladi on liian makeaa. Ilman makeutusta en kyllä varmaan ois selvinny :)

      Poista
  2. Kauniita torttuja ! Samaa levyä käytetään myös meillä torttuihin. Hiukan helpottaa, jos ei anna levyjen sulaa noin paljon.
    Ja mitä siitä vaikka tulee vähän tummempia torttuja, pölysokeri on mainio apu. Meillä paistettiin eilen pipareita, joten ainakin tämän viikonlopun leipomiset on leivottu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ne mun pahiten palaneet tortut on tuolla kasassa alimmaisena piilossa, mutta tosiaan tomusokeri auttaa pieniin kauneusvirheisiin! Mä en itse asiassa saanut levyjä irti toisistaan ilman sulattamalla niitä täysin suliksi, paketissa taisi olla ohjeaika sulatukselle 40 min. huoneenlämmössä, mutta minulla meni kyllä tunti... Pitää itsekin leipoa vielä pipareita thanksgivingin jälkeen!

      Poista
  3. Mä kokeilin eilen tehdä joulutorttuja luumusoseella jota käytetään piirakoiden täytteenä (Prune Plum ) ja niistä tuli ihan kelpo hyviä. Kyseinen sose on rakenteeltakin melkolailla samanlaista kuin luumumarmeladi :) Pitäisi löytyä ainakin Jewel-Oscosta! :) Mä olin kyllä kanssa hiukan yllättynyt, että noi sheetit oli enemmänkin juuri tuollaisia iso levyjä, eikä samanlaisia kuin Suomessa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Enpä ole koskaan kuullutkaan kyseisestä Jewel-Osco -kaupasta, eikä sitä kyllä tosin nettisivujen perusteella täällä olekaan, harmi! Etnisestä hyllystä lähikaupasta löysin kyllä jotain luumuhilloa, mutta siinä oli outoja ei-jouluisia mausteita seassa, joten jäi kokeilematta :)

      Poista
  4. Hei tänks tästä! Mä onnistuin kyllä löytämään kaupasta luumuhilloa vuosi sitten, mutta se levisi aika iloisesti ympäri uunia, joten uusi yritys tänä jouluna tällä reseptillä. Täälläkin sama torttutaikina ollut käytössä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, oonkin aina miettinyt mitä tarkoitetaan kuin jossain hilloissa/marmeladeissa lukee, ettei ole paistonkestävää, mutta ehkä se tarkoittaa sit just tota sulle tapahtunutta tilannetta :D. Mutta parempi onni tänä vuonna, voin kyllä suositella tuota helppoa hilloreseptiä! :)

      Poista
  5. Mä tein joulutorttuja kans pari päivää sitten. Luumuhillosta tuli hyvää, mut levyt suli liikaa ja uunikin tais olla ihan väärillä asteilla. Lopputuloksena aika korput sakarat :D Käytin Trader Joe's levyjä, täytyy koittaa ens kerralla noita Pepperidgejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulla kans sulaneet noi levyt liikaa ja siks niitä on ollut tosi vaikea käsitellä. On tää leipominen puolivalmisteistakin niin vaikeaa ;)

      Poista