tiistai 18. marraskuuta 2014

Kylmä!

Törmäsin eilen Twitteriä selatessani (kyllä, luen kaikki uutiseni Twitterin kautta, muuten sitä en käytä) tähän pysäyttävään kuvaan:

Kuva täältä

Kuvassa tämänhetkiset (eiliset) lämpötilat koko Yhdysvalloissa. Ja huomatkaa, että lämpötilat on Fahrenheiteina, eli esimerkiksi -6 F eli ole -6 celcius-astetta, vaan noin -21 celcius-astetta. Ja koska 32 F on nolla astetta celciusta, näätte kartasta, että aika moni alue tällä hetkellä alle sen eli niin sanotusti pakkasen puolella. Yhdysvaltoja peittää siis 95 %:sesti tälläinen kylmä vyöhyke.

Myös lähes kaikissa ulkosuomalaisten blogeissa, jota seuraan, on viime päivinä ollut mainintaa näistä yllätyskylmistä keleistä. Mikä on tietysti mielenkiintoista, koska kaikki olemme kuitenkin kärsineet oikeasti kylmästä Suomen talvesta, ja nyt päivittelemme kylmyyttä täällä. Mutta kaikki taitaa olla suhteellista, eikä monissa paikoissa ole totuttu tälläisiin lämpötiloihin.

Karttaa katsomalla näkee että me piilaaksolaiset olemme onnekkaassa 5 prosentin joukossa, joka ei kärsi tuosta kylmyydestä. No, kylmä täällä silti on. Lämpötila painuu öisin alle 10 asteeseen, vaikkakin päivisin se taas nousee jopa yli 20 asteeseen. Miksi se tuntuu sitten niin kylmältä, johtuu siitä, että näitä taloja ei ole eristetty pitämään kylmä ulkopuolella. Toisin sanoen sisällä on kylmä, mutta ulkona ei ole ainakaan niin kylmä, ettei kerrospukeutumisella pärjäisi.

Tämä meidän puutalomme oikein imee kylmää ilmaa ulkoa yön aikana (myös yksikerroksisten ikkunoiden läpi) ja käytännössä aamulla kämppä on aivan älyttömän kylmä! Meidän makuuhuoneessa kun on vielä kolme ikkunaakin! Menee pitkälle iltapäivään, ennen kuin ulkoilma ja auringonpaiste (jos aurinko paistaa) lämmittää taas kämpän ja se onneksi sitten riittää iltaan asti.

Tietysti meillä on myös lämmitysjärjestelmä, vieläpä aika moderni sellainen, sillä jokaisessa huoneessa on ilmalämpöpumppu. Lisäksi keittiössä on ruokapöydän vieressä seinässä kiinni oleva kaasupatteri. Valitettavasti tuo ilmalämpöpumppu on tehokkaampi viilentämään kuin lämmittämään, vaikka sillä kyllä ajan kanssa saa kämpän ihan lämpimäksi. Mutta sen puskema kuuma kuiva ilma tekee niin pahaa atooppiselle iholleni, että en yksinkertaisesti pysty pitämään sitä yöllä päällä.

Ratkaisuksi tähän ostimme jo viime talvena Ikeasta lämpimimmät untuvapeitot, jotka oli siellä myynnissä. Sillä että teholämmitämme makuuhuonetta iltaisin ennen nukkumaanmenoa, ja että hautaudumme untuvapeittojen alle nukkumaan, pärjäämme yön. Aamulla sitten lämmintä nuttua päälle ja kuumaa juomaa. Keittiön patteri päälle aamupalan ajaksi ja aamupäivät koneella (niin kuin ne minulla pääsääntöisesti kuluu) patterin vieressä. Iltapäivällä voi sitten siirtyä muihin huoneisiin (ja lähteä ulos). Teetä kuluu litrakaupalla, samoin keittoruoat ovat suosiossa tällä hetkellä. Aivan paras konsti näihin kylmiin sisälämpötiloihin ovat kuitenkin nämä:


Villasukkia tuli otettua useampi pari Suomesta mukaan, ja kieltämättä ne on olleet paras asia, mitä tuli otettua mukaan, koska täkäläisistä "lämpösukista" ei ole mihinkään. Talvitakkia en ottanut mukaan Suomesta, mutta sille ei ole ollut oikeasti tarvettakaan, tuulenpitävällä takilla pärjää.

No miksi sitten tämä tuntuu niin kylmältä? Varmaan siksi, että kylmään ei ikinä totu, ja siksi että kylmä yllättää lämpimiin keleihin tottuneen, varsinkin kun rakennuksia ei ole rakennettu kylmää talvea ajatellen. Ja itse asiassa en edes muistanut, että täällä Kaliforniassakin tulee näin kylmä talvisin. Olihan viime talvenakin öitä, jolloin mentiin alle nollan asteen, mutta ei mitään muistikuvaa, että se olisi tuntunut tältä. Muistan vaan lähinnä sen liikennekaaoksen, kun teillä oli mustaa jäätä ja sattui paljon peltikolareita (uutisten mukaan). Mutta ehkä on ihan hyvä, että olen unohtanut, sillä mielikuvissani viime talvi oli syksyinen mutta aurinkoinen. Viime talvena oli loistavat haikki/pyöräilykelit, koska ei ollut liian kuuma. Toivottavasti tämäkin talvi on sellainen näistä tämänhetkisistä keleistä huolimatta.

P.S. En edes aloita siitä, miten luksusta joku kylppärin lattialämmitys olisi... tai ylipäänsä kylppärin lämmitys ;)

2 kommenttia:

  1. Lattialämmitys! Just yks päivä sitten sanoin miehelle, et haluan kylppäriin lattialämmityksen. Kotona Suomessa oli se, ja on kyllä niiiiiin ikävä!

    VastaaPoista