maanantai 24. marraskuuta 2014

Thanksgiving lähestyy

Tällä viikolla vietetään amerikkalaisen vuoden kohokohtaa Thanksgivingiä eli Kiitospäivää. Olen ymmärtänyt, että kiitospäivä on jouluakin suurempi juhla, ja päätellen kaikesta ympäröivästä hypetyksestä näin onkin.

Jotain tämän Thanksgivingin tärkeydestä verrattuna jouluun kertoo se, että Timo sai työnantajaltaan "kiitospäivälahjan", mutta tuskin tulee saamaan mitään joululahjaa (ainakaan viime vuonna ei saanut). Tuo kyseinen lahja on lahjakortti ruokakauppaan, joka kelpaa oikein mainiosti, onhan ruoalla ja kiitospäivän aterialla erityinen merkitys kyseisen juhlan vietossa (ja onpahan ainakin käytännönläheinen lahja).

Thanksgivingiä seuraa Black Friday, joka on perinteisesti vuoden merkittävin kauppapäivä, ja joulusesongin avaus (vaikka joulusesonki on kyllä jo alkanut oikeasti monta viikkoa sitten...). Päivästä on tehnyt erikoisen se, että liikkeet ovat auenneet jo keskiyöllä, ja käytännössä ne siten ovat olleet yhtäjaksoisesti auki lähes vuorokauden ajan. Shoppailusta innostuneet ovat voineet mennä jonottamaan kaupan oville jo monta tuntia ovien avautumista ennen erikoistarjousten perässä.

Viime vuosina kuitenkin aukioloaikoja on aikaistettu niin, että kaupat ovat avanneet ovensa jo torstain puolella. Tänä vuonna kaupat aukaisevat ovensa aikaisemmin kuin koskaan, sillä ovet aukeavat jo klo 17 tai 18. Eli siis juuri siihen parhaaseen aikaan, kun minusta se kuuluisa kiitospäivän päivällinen voitaisiin syödä! Täytyy myöntää, että hieman paheksuin, kun luin ensimmäisen kerran näistä aikaistetuista aukioloista. Tai no, reaktioni oli suoraan sanoen pikemminkin että "eikö h****tti tässä maassa voida yhtä päivää vuodessa pitää kauppoja kiinni!"Mutta toisaalta, vuoden verran tätä kulttuuria havainnoinneena voi myös ymmärtää, nimittäin amerikkalaiset näyttävät nimenomaan nauttivan shoppailusta. Se on yhdessäoloa, sillä kauppakeskuksiin lähdetään koko perheen voimin viettämään aikaa. Ja no, vaikka itse en arvostakaan kyseistä ajanviettotapaa, mikä minä olen arvostelemaan muita, shoppailkoot jos haluavat myös kiitospäivänä.

Mutta hermostuin vasta kun luin uutisia itärannikolta. Siellä New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa ostoskeskuksessa on menty niin pitkälle, että ostoskeskus uhkailee liikkeitä sakoilla, mikäli eivät aukaise oviaan jo aikaisin kiitospäivänä!  Varmaan kauppojen auki pitäminen ei ole ongelma isoille tavarataloille kuten Macy's tai Target, mutta entäpä sitten pienet putiikit, joilla ei ole oikeasti varaa tuollaiseen mahdolliseen sakkoon? Aika ikävää, että yrittäjällä ei tuossa tilanteessa oikein ole vaihtoehtoa. Toisaalta maassa, jossa on vapaat aukioloajat, ei välttämättä tuollaista nähdä niin negatiivisena kehityksenä. Mutta sääliksi käy heitä, jotka töihin joutuvat pakon sanelemina, vain jotta ihmiset saavat shoppailla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti