tiistai 17. syyskuuta 2013

Muutto ulkomaille - käytännön järjestelyt

Meille tarjottiin kahta vaihtoehtoa tavaroidemme muuttamiseksi: 1) 4 kuutiometrin kontti, joka kuljettaisiin lentokoneella tai 2) 40 feet:n kontti, joka kuljetettaisiin meriteitse. Ero tietenkin näissä oli tilavuuden lisäksi kuljetuksen kesto; lentokonerahti saapuisi perille muutamassa päivässä, kun merikontilla sama matka veisi arviolta 50 päivää.
Kaikki tavarat pakattiin joko pahvilaatikkoon tai käärittiin pahvi-kuplamuoviin.

Puntaroimme molempia vaihtoehtoja. Lentokonerahdin ehdoton plussa oli sen nopea perille saanti, mutta käytännössä olisimme joutuneet jo olemassa olevat huonekalut myymään pois tai säilyttämään jossain varastossa. Poismyyminen olisi tuntunut raskaalta urakalta sekä myös jotenkin äärimmäisen typerältä, koska esimerkiksi olimme vasta vuosi sitten ostaneet laadukkaan ja erinomaisen sängyn. Varaston vuokraaminen pääkaupunkiseudulta olisi käynyt kalliiksi ja vanhempia ei viitsinyt rasittaa viemällä heidän nurkkiin rojujamme (tuskin olisivat ottaneetkaan niitä).

Joten päädyimme lähettämään kaikki tavaramme meriteitse, ja ottamaan mukaan matkalaukuissa sen verran tavaraa, että pärjäisimme noin puolitoista kuukautta. Meriteitse lähettäminen oli hyvä vaihtoehto myös siksi, että Timon työpaikka tarjosi meille 30 päiväksi väliaikaismajoituksen perillä, jolloin meillä olisi aikaa etsiä pysyvämpi kämppä. Käytännössä Suomesta käsin vuokraaminen olisi myös ollut erittäin hankalaa. Optimoimme siis, että pystyisimme asumaan kalustetussa kämpässä kuukauden ajan, jolloin meillä olisi aikaa etsiä pysyvämpi asunto ja hoitaa paljon käytännön asioita.Vasemmalla sohva puoliksi pakattuna ja oikealla pakattuna.


Käytännössä Timon työpaikan käytäntönä oli, että meidän tuli pyytää tarjous kolmelta ulkomaan muuttoja tekevältä firmalta, ja näistä Timon työpaikka valitsisi halvimman. Pyysimmekin kolmelta muuttofirmalta arviointikäynnin, ja nämä käynnit olivat heinäkuun alussa. Arviointikäynnin aikana muuttofirman edustaja kertoi yleistä muuton järjestelyistä sekä kirjasi mukaan lähtevät tavarat tarjouksen laskemiseksi. Meillä oli heti selkeä suosikki muuttofirmoista. Kaikki muuttofirmoista kyllä kertoivat käytännön järjestelystä, mutta suosikkimme kertoi hyödyllistä lisätietoa muutostamme, esimerkiksi sen, ettei kodinkoneita kannata ottaa mukaan ollenkaan, sillä ne eivät tulisi toimivaa pelkän adapterin avulla, mikä oli meille uutta tietoa. Onneksemme Timon työpaikka valitsi muuttofirmaksi suosikkimme.

Olimme ilmoittaneet muutettavaksi suurimman osan tavaroistamme. Vain muutamat huonekalut sekä osa tavaroistamme, lähinnä kirjoista sekä joitakin vaatteita oli tarkoitus myydä tai hävittää muuten. Heinä-elokuussa meillä olikin paljon tehtävää tavaroiden läpikäynnissä, sillä päätimme että emme myöskään halua ottaa mitään ylimääräistä turhaa mukaan. Jälkiviisaana olisi voinut vain ilmoittaa kaikki tavarat mukaan lähteväksi, jolloin ei olisi tarvinnut niin paljon stressata tavaroiden myymisestä ja hävittämisestä. Toisaalta tavarat tuli läpikäytyä tehokkaasti ja laitettua myyntiin.
Timon kamoja. Mitä mies tarvitseekaan muuta kun vaatteita, kitaran ja pelejä? Kuva sisältää myös nörttivitsin.

Varsinaiseen muuttopäivään tuli valmistautua suurella määrällä paperisotaa, mm. määrittämällä vakuutusarvio tavaroillemme sekä täyttämällä sekä Suomen että USA:n tullilomake. Muutama päivä ennen muuttopäivää myös kävimme tavaramme läpi siltä varalta, ettei mitään kiellettyä, esimerkiksi kemikaaleja, pattereita, elintarvikkeita tai alkoholia, joutuisi muuttokonttiin. Merkkasimme muuttomiehiä auttaaksemme kaapit ja komerot, jotka eivät lähteneet mukaan. Sekä tietenkin pakkasimme matkalaukut, ja varmistimme (noin sataan kertaan, kiitos check-list:it), ettei mitään kriittistä paperia joutuisi merikonttiin.

Varsinainen muuttopäivä oli kaksi päivää ennen lentoamme, ja oli erittäin stressitön, meille. Timo jäi vahtimaan muuttoa, ja koko muuton ajan lähinnä rentoutui sohvalla ja luki parin viikon lukemattomat Twitterit. Emme siis saaneet pakata tavaroitamme etukäteen muuttolaatikoihin, emmekä myöskään saaneet muuttopäivänä auttaa muutossa. Vakuutussyistä muuttofirma pakkasi tavaramme sekä myös purkaa ne määränpäässä.
Muuttoautoon pakkausta. Oikealla kuvassa kaikki meidän tavarat lastattuna.

Muuton hoitivat kolme henkilöä ja koko kämppämme paketoiminen pahviin kesti noin 4,5 tuntia. Kaikki huonekalut purettiin ja pakattiin pahviin. Muuttomiesten tullessa kämpällemme he toivat valtavasti pakkausmateriaalia asuntoomme, ja kämppä näyttikin alussa aivan täyteen ahdetulta. Mutta kaikki oli erittäin hyvin organisoitua ja ammattimaista. Muuttofirma arvioi muuton jälkeen lopullisen tavaratilavuutemme olevan noin 11 kuutiometriä, joka oli myös lähellä heidän arviokäynnin jälkeistä arviotilavuutta.  Arvioitu tilavuus oli myös paljon pienempi kuin muiden muuttofirmojen arviot, joten selkeästi he osasivat arvioida tavaratilavuutemme parhaiten. Meriteitse lähetettäessä jokainen kuutio maksaa paljon, joten on olennaista, että arvio osuu oikeaan.
Kamat pahvilaatikoissa ja sitten -tyhjä kämppä.


Tavaramme pakattiin kotipihassamme muuttoautoon, josta ne muuttofirman toimesta pakataan toisen henkilön tavaroiden kanssa samaan merikonttiin. Tavarat lähtivät muuttoa seuraavalla viikolla Suomesta ja niiden saapuminen Oaklandiin (San Josen lähisatama) on arvioitu olevan 16.10. Satamasta tavarat joutuvat tulliin, ja ovat meillä siitä noin viikon kuluessa. Mikäli kaikki sujuu yhtä hyvin kuin muutto sujui, tulevat tavaramme ajoissa ja ehjinä perille varmasti.
Tämän verran tavaraa lähti mukaan lentokoneeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti