keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Pieniä vastoinkäymisiä ja onnistumisia asunnonetsinnässä

Kun kaikki on mennyt niin hyvin, niin pieni takapakki oli tasapainon säilyttämiseksi odotettavissa. Se takapakki tuli tänään kun ajoimme Gilroyhin 37 mailin päähän tekemään ennalta varattua ajokortin kirjallista koetta.

Takapakki ei liity oikeastaan mitenkään ajokorttiin. Olisimme päässeet tekemään kokeen ja varmasti läpäisseetkin sen, koska koe on kuulemamme mukaan suomalaiseen versioon nähden naurettavankin helppo. Mutta ongelma tuli ajokorttihakemuslomaketta täytettäessä (tätä ei siis voinut täyttää online etukäteen, olisi toki voinut tilata postitse kotiin, mutta emme tajunneet heti tultuamme maahan tilata sitä).  Lomakkeessa kysyttiin kaikenlaista hiustenväristä siihen haluatko luovuttaa elimiäsi jos joudut kuolettavaan onnettomuuteen.

Ja sitten siinä kysyttiin sitä sosiaaliturvatunnusta. Sitä pirun sosiaaliturvatunnusta, jota kävimme viime viikolla hakemassa, ja jota ei meille suorilta käsin myönnetty, koska maahantulotositteessa I-94 oli etunimissämme virhe, etunimeksi oli kirjattu sekä ensimmäinen että toinen nimi. Englanniksi tämä kohta oli given name. Tähän maahantulokaavakkeeseen sen oli kirjannut maahantulotarkastuksen yhteydessä virkailija passeistamme sekä viisumeista, jossa se on myös given name kohdassa sekä etunimi että toinen nimi. Mutta tässä SSN-hakemuksessa ne piti eritellä etunimeksi ja toiseksi nimeksi. Ja koska tuollaisessa lomakkeessa ei kauheesti uskalla valehdellakaan (virkailija mm. katsoi silmiin ja kysyi ollaanko vastattu rehellisesti ja parhaan tiedomme mukaan tietoihin, ihan kun oikeudessa olisi valaa vannonut), niin tietenkin erittelimme etunimen ja toisen nimen. Kuten jo aiemmassa postauksessa kerroin, prosessi etenee nyt niin, että sossu jättää pyynnön maahantuloviranomaisille tuon etunimen korjaamiseksi, ja arviolta 3-4 viikon kuluessa meidän hakemukset sitten käsitellään.
Ajokortin hakukeikasta ei jäänyt käteen kun täytetty hakemus, mutta onpahan sekin jotain. F ei muuten tarkoita "failed" vaan "first" :)

Emme olleet liian masentuneita viivästyksestä, koska luimme netistä, että SSN-numeroa ei saa käyttää väärin, ts. eri tahot eivät saa vaatia SSN:ää omiin tarkoituksiinsa, siksi olimme suht luottavaisia sen suhteen että ajokortin hommaaminen onnistuu ilman SSN-päätöstä, kun prosessi on kuitenkin käynnissä. Mutta ei. Ajokorttihakemustamme ei voida käsitellä ilman SSN:ää. Ongelma ei ole siinä, että SSN:ää ei voi vaatia, jotta voi saada ajokortin Amerikassa, vaan siinä että jos olet oikeutettu SSN:ään (soisaaliturvatunnus ei ole täällä jokaisen perusoikeus), sinun pitää hankkia se ennen kun voit hankkia ajokortin. Eli siitä syystä meidän prosessi on kesken vielä kolmisen viikkoa. Eli emme saa ajokorttia ennen sitä, ja ajokortti pitäis sääntöjen mukaan hankkia 10 päivää maahantulon jälkeen...

Tämä on yksi lukuisista ns. muna-kana–ongelmista, joita täällä tuntuu olevan. Tai niinkun Timon kollega asian ilmaisi (suora lainaus): "9pvää aikaa hankkia ajokortti!! Johon tarttet SSN:ää, johon tarttet permanent residential addressiä, johon tarttet pankkitiliä, johon tarttet SSN:ää, johon…. :)". Eli tuo SSN on nyt aika olennainen juttu. Vähän jännittää, saadaanko auto ostettua ja kämppä vuokrattua ilman SSN:ää. Kämpän vuokraus pitäis onnistua, enemmän jännitän auton ostoa. Nykyinen vuokra-auto pitää palauttaa sunnuntaina, ja kovin pitkään ei viitsisi maksaa lisäviiko(i)sta.

Asunnoista puheenollen; olemme käyneet nyt 2 päivän aikana katsomassa 6 vuokrakämppää ja huomenna vielä yksi. Sitten pitäisi tehdä päätöksiä. Meillä on yksi erittäin vahva kämppäehdokas, joka tyhjenee tänään ja jota pääsisi mahdollisesti katsomaan perjantaina. Kyse on kuitenkin sen verran arvostetusta communitystä, että joku saattaa ottaa kämpän näkemättä sitä pelkkien kuvien ja arvostelujen perusteella. Joten tässä on ajoitus erittäin tärkeä, ja olemmekin buukanneet tapaamisen vuokraamisesta vastaavan henkilön kanssa heti huomiselle viimeisen kämpän näkemisen jälkeen. Joten toivotaan että saadaan se, näkemättä varsinaista kämppää ei kyllä vuokrata mitään.
Parit brosyyrit tarttuneet mukaan matkan varrelta.

Vuokraaminen täällä ja Suomessa eroaa aika lailla. Toki nyt etsimme asuntoa communitystä, emme yksityiseltä. Mutta noin niinkun pääasääntöisesti voi sanoa, että arvostelusivustot, kuten Yelp ja Apartmentratings.com ovat tärkeitä haarukoidessa sitä oikeaa kämppää. Myös sijainti ja moottoritieliittymät ovat valttia asuntomarkkinoilla. Jos kämpässä ollaan luovuttu jo kokolattiamatoista, sitä kyllä sitten mainostetaan isoon ääneen. Täälläkin joutuu maksaamaan vuokraamisen yhteydessä takuuvuokran, mutta toisin kun Suomessa, pääsääntöisesti sitä ei saa poismuuton jälkeen takaisin kokonaan, vaikka olisi miten desinfioinut kämpän puhtaaksi, vaan community ottaa tästä takuuvuokrasta röyhkeästi rahaa mm. kokolattiamattojen pesetykseen. Se on kuitenkin jotenkin hyväksyttyä täällä, jännitys on lähinnä siinä, paljonko rahaa saa takaisin.

Meillä on ollut jo kesästä asti käytössä Google Docs (meidän elämä kyllä alkaa muutenkin muuttumaan lukuisiksi google docseiksi, haha) alueen asuntoja varten, johon ollaan molemmat lisätty kommenttejamme ym. Raakakarsinnan teimme sijainnin sekä mm. walkscore-palvelun avulla, meillä kun ei tule ainakaan alussa olemaan kuin yksi auto. Nyt kun ollaan käyty katsomassa kämppiä, Timo on hoitanut aikojen buukkauksen oman työkalenterinsa mukaisesti ja minä olen lukenut arvostelut, jotta osaan näytöillä kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin ja kysyä oikeita asioita. Tämä on toiminut erittäin hyvin ja siten meillä onkin näytön jälkeen suht vahva mielipide, joka on noin pääsääntöisesti osunut yksiin. Communityt ovat keskenään hyvin samanlaisia ja eroavat lähinnä hinnassa ja siinä mihin on tehty remppaa. Parissa ollaan ajeltu näytöllä golf-kärryllä, kun on niin "pitkät" etäisyydet, eli noin 5 minuutin kävelyt :D. Tämä meidän nyt toivomamme on kallein, mutta myös juuri rempattu ja valoisa ylimmän kerroksen kulma-asunto. Uima-allas ja kuntosali on ollut jokaisessa, mutta tässä ne on poikkeuksellisen hyvät. Jätemaksut ym. keskitasoa. Joten toivotaan nyt että saadaan se.
Minun erittäin selkeät muistiinpanot asunnoista.

Loppuun vielä päivän huumoripläjäys: Ollaan kysytty aina näytöllä, onko uima-allas lämmitetty (tästä kun arvosteluissa on aina maininta), niin muutamassa ollaan saatu vastaus, että allas on "solar heated". Ollaan molemmat ajateltu jotain että lämmittävät aurinkopaneeleilla, onpa kiva ja ekologista. Kunnes tänään kun käveltiin yhen uima-altaan ohi ja oli tosi aurinkoinen ja kuuma, niin tajuttiin, että se solar heated taitaakin tarkoittaa sitä, että uima-allas on auringon lämmittämä. Voi meitä hölmöjä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti