torstai 28. elokuuta 2014

Ruokakaupat

Meidän arjesta kertovia postauksia on toivottu, joten tässäpä sitä arkirealismia parhaimmillaan: ruokakaupat, joissa käymme.

Siinä missä Suomessa vähän joka kaupasta ketjusta riippumatta löytyy samat fazerit ja valiot, täällä eri kaupoissa on myynnissä hyvinkin eri tuotteet. Kauppojen omat merkit vievät aika lailla ison osan hyllytilasta, ja näitä ei tietenkään löydy muista kaupoista. Kaupat voivat myös olla jonkin tyylisiä tuotteita myyvä, mm. pelkästään lähi- ja luomuruokaa myyvä. Tai sitten apteekkeja, joissa myydään myös kaikkea maidosta tukisukkiin. Itse asiassa en osaa edes mainita täältä muuta niin puhtaasti ruokamarkettia kuin tuo missä käymme. Mutta koska kaupoissa on kovin eri valikoimat, on täällä tietääkseni aika normaalia, että joutuu käymään useammassa kaupassa. Mekin käydään kolmessa eri kaupassa säännöllisesti, onneksi noista kaksi on tässä ihan lähellä.


Safewaystä teemme varmaan noin 80 % ruokaostoksista. Kaupasta löytyy hyvin luomutuotteita sekä hyvä vihannesosasto. Parasta siellä on oikeasti hyvät alennukset jäsenkortin hommanneille. Hyvät alennukset tarkoittavat suunnilleen noin 40 %:n alennuksia tai sitten näitä BOGO eli buy one, get one -alennuksia. Tuo BOGO-lyhenne on tuttu näky ihan vaatekaupoissakin, tarkoittaa siis sitä, että saat yhden hinnalla kaksi. Nappasin kuvan, kun olin ostamassa oliiviöljyä. Sitä sai kaksi yhden hinnalla, eli säästöä yli 10 dollaria, ei huono.


Tuon jäsenkortin hommaaminen oli muuten maailman helpointa. Ekoina päivinä Kaliforniassa kassahenkilö kysyi haluanko sen, antoi kortin käteeni, ja pyysi tuomaan kortin henkilötietolomakkeen täytettynä seuraavalla kauppareissulla. No arvatkaa muistinko tuoda ikinä sitä lomaketta takaisin? Mutta eipä kukaan ole mitään jälkikäteen kysellyt, joten täällä ei kai sitten niin tarkasti haluta seurata kanta-asiakkaiden ostoksia... Samalla kantiskortilla saa bensasta alennusta Chevron-asemilla, tosin vain korkeintaan 0,20 dollaria gallonalta. Ja sama kortti käy myös Vons-ruokakaupoissa muualla USA:ssa. Meidän lähi-Safewayssä on myös kivat pomminvarmasti toimivat puhuvat itsepalvelukassat jos ei jaksa kertoa kuulumisiaan kassahenkilölle. Ärsyttävintä Safewayssä on jatkuvasti vaihtuvat valikoimat! Suomessa jos on tottunut siihen puolen vuoden välein vaihtuviin valikoimiin, niin täällä vaihteluväli ei kestä montaakaan kuukautta. Etenkin kun itse ostelen vähän harvinaisempia kasvisjuttuja, on niiden katoaminen kaupan hyllyltä yhtäkkiä tosi ärsyttävää. Ärsyttävää on myös se, että näin vuodenkaan jälkeen en oikein ymmärrä hyllyjen logiikkaa. Itse asiassa juuri viime viikolla löysin Safewaystä pitkään kaivattua ruukkubasilikaa kukkaosastolta! Ihan suotta olin sitä vihannesosastolta etsinyt tähän asti. Siis kyllähän tuota basilikaa siellä vihannesosastollakin on, mutta se on jotain eri lajiketta, ja aivan eri makuista kuin se ruukkubasilika, mitä Suomessa myydään.


Erikoisempia juttuja käymme ostamassa Whole Foodsista eli Holarista. Tunnetaan myös ei-niin-imartelevalla lempinimellä Whole Paycheck, koska kauppa on KALLIS! Samoja tuotteita löytää Safewaystä paljon halvemmalla, joten tuolta haetaankin vain niitä tuotteita, mitä muualta ei saa. Kauppa on keskittynyt luomu- ja lähituotettuihin elintarvikkeisiin. Vaikka kaupalla on tosi hyvä maine ja suosio, on kuitenkin viime aikoina paljastunut, ettei valikoimat lähituotetut tuotteet olekaan kovin eettisesti tai ekologisesti tuotettuja. Kuluttajalle ehkä tuolla kaupassa vain luodaan vähän vääränlainen mielikuva siitä. Parasta Whole Foodsissa on kyllä pähkinä-valikoimat ja sellaiset pähkinä-automaatit suomalaiseen irtokarkkityyliin. Tuolta tosiaan tulee ostettua lähinnä erikoisempia vihanneksia, pähkinöitä sekä mm. herneproteiinia, jota muualta ei saa. Ja toisinaan esim. halloumi-juustoa, joka tosin maksaa kappaleelta noin 11 dollaria, eli kovin usein sitä ei tule ostettua.

Ensimmäisenä ovesta sisään astuessa näkyy tälläiset herkulliset hedelmä- ja vihannestiskit!

Sitten on Costco. Jokaisen (ruoka)hamstraajan unelma. Costco on vähän kuin tukkukauppa. Siellä asioimiseksi tarvitsee ostaa jäsenyys, joka maksaa vuodeksi 55 dollaria. Silläpä sitten saa hamstrata ruokaa ja itse asiassa mitä vain keksii tukkuhintaan. Siis esimerkiksi vaikka hauta-arkkuja! Tai vuoden kuivamuonavaraston. Tai sitten ihan vaan peruselintarvikkeita. Elintarvikkeissa pakkauskoot ovat siis ISOJA. Niin isoja, ettei meidän kaksihenkinen perhe ehdi niitä syödä ennen pilaantumista, joten siksi ei tuolta niin montaa eri tuotetta ostetakaan. Hinnat ovat ihan suhteellisen halvat, mutta jos ostaa niitä vain isojen pakkauskokojen takia (ja joutuu heittämään puolet roskiin), niin eihän se sitten kannata. Me ostamme tuolta joka kerta marjoja, koska ollaan niiden suurkuluttajia, ja tuolla on niitä paras valikoima. Muuten ostetaan tilanteen mukaan mm. proteiinipatukoita, pähkinöitä ym. kuivaruokaa sekä tuoreemmista tuotteista esim. juustoa ja salaattia. Costcossa käynti on aina jännää. Ulkonäöltään tuo kauppa on tuollainen valtava halli ilman mitään ikkunoita, ja sisältäkin aika karu, koska siellä ei esimerkiksi ole mitään hyllyopasteita. Tuolla myös pääsee ihmettelemään (päivittelemään) muiden ostoksia, porukka kun mättää ne valtavat ostoskärryt täyteen kamaa! No täällä tosin monissa asunnoissa keittiön yhteydessä sellainen "kuivamuonahuone" ja keittiössä valtavat jääkaapit, joten kyllähän niihin mahtuu..


Kaupasta sais esim. sokeria tollasissa n. 12 kg:n säkeissä..
Meidän ostoskärryyn ei tosin päätyneet viimeksi kuin vakiotuotteita: marjoja ja Arlan juustoa
Sitten on näitä kauppoja, joissa käydään harvemmin, kuten Trader's Joe ja World's Market. Näistä löytyy jotain erikoisempia juttuja, mm. Pandan lakua ja sellaista ruisleivän tyyppistä leipää (joka on kyllä tosi pahaa). Niin ja pitää vielä mainita Ikea! Sieltä tulee joka kerta ostettua puolukkahilloa, koska nää amerikkalaiset ei puolukkaa tunne. Ja saapa sieltä sinappia, joka ei ole kammottavaa amerikkalaista sinappia. Ja jouluisin tietysti glögiä ja pipareita! Tänne tuli Ikeaan vasta noin puoli vuotta sitten Maraboun suklaat, ja voitte vain kuvitella millaisen joukkohysterian se paikallisissa suomalaisissa herätti, hyvää suklaata Amerikassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti