perjantai 12. syyskuuta 2014

Cambridge/Boston

Cambridgessä vietimme kaksi yötä. Cambridge ja Boston sijaitsevat ihan vierekkäin Charles-joen molemmin puolin.

Boston on yksi Amerikan vanhimpia kaupunkeja, ellei jopa vanhin (tuosta aina kiistellään, se kait riippuu millä määritelmällä katsotaan vanhimmaksi). Matkaoppaan suosituksesta lähdimme ensimmäisenä iltana kiertämään historiallisen, Yhdysvaltojen vallankumouksesta kertovan, noin neljän kilometrin mittaisen Freedom Trail -kävelykierroksen. Tuolla kaikki museot ja muut sisänähtävyydet meni kiinni jo klo 17, joten emme päässeet mihinkään sisälle, mutta kyllähän tuo kierros toimi noinkin. Bostonissa on todella paljon säilytetty noita vanhoja rakennuksia. Itse asiassa niiden viereen on rakennettu uusiakin rakennuksia, mutta silti lopputulos ei ollut mitenkään liian räikeä. Vanhan kaupungin alueella on mukulakivikatuja sekä näitä vanhoja historiallisia kohteita, mm. kokoushalli, jossa sovittiin Bostonin Teekutsuista. Ja paljon muita kohteita, jotka väittävät olevansa Amerikan ensimmäisiä. Mm. kaksi pubia kadun vastakkaisilla puolilla: toinen väitti olevansa Amerikan vanhin, mutta toisen perustamisvuosi oli kuitenkin sitä aiempi, hämmentävää. Tuo kierros päättyi satamaan, jossa nähtiin USA:n vanhin taistelulaiva sekä Charlestownin symppiksen kaupunginosan Bunker Hill Monumentille, jossa käytiin Yhdysvaltojen vapaussodan ekat taistelut.

Vanhaa...Old State House
Ja uutta
Vanhin pubi, niinpä vissiin...
Yhä käytössä oleva vanha kauppahalli
USA:n vanhin sotalaiva
Bunker Hill Monument
Ihmeteltiin näitä kadulle jätettyjä huonekaluja ja kirjoja.. ilmeisesti paikallisten tapa kierrättää?
Tää oli vitsi...
Koska tää silta meni aika korkeella ja siitä näkyi (liian) suoraan mihin pudotus
Tuolla on myös perustettu yritys nimeltä Converse...
Cambridgessä sijaitsee kaksi huippuyliopistoa: Harvard sekä MIT eli Massachusetts Institute of Technology. Meitä kiinnosti sattuneesta syystä tuo jälkimäinen enemmän, joten menimme ilmaiselle oppilaitoksen opiskelijan vetämälle kampuskierrokselle. Noita kierroksia on kaksi kertaa päivässä, ja niille saa osallistua kuka vaan (meidän ryhmässä taisikin suurin osa olla turisteja). Muissa ryhmissä oli sitten niitä nuoria mahdollisia tulevia opiskelijoita. Itse asiassa näimme yhdet nuoret pojat puvut päällä, juuri sellaiset stereotypiset rikkaan perheen lapset, hehe. Kampuskierros kesti puolisentoista tuntia, ja suurin osa ajasta taisi mennä siirtymisiin, sillä kampusalue oli iso! Mutta noin niin kuin muuten meininki oli tosi samanlaista kuin muuallakin, mistään ulkoisesta asiasta ei huomannut olevansa huippuyliopistossa. Vaikka olihan puitteet tietysti aika upeat, kun oli omaa uimahallia jne. Tuolla muuten jokaisen opiskelijan täytyy suorittaa uintikoe! Urbaanin legendan mukaan se kuulemma johtuu siitä, että kampusalue sijaitsee joen rannalla, ja sieltä pitää tarvittaessa osata pelastautua... Muutenkin heillä kuuluu opintoihin pakollisia liikuntakursseja, mikä voisi olla tosi hyvä juttu myös suomalaisiin yliopistoihin. MIT on myös ylpeä pitkästä hacking-perinteestä. Sen mukaan opiskelijat tekevät sellaisia harmittomia piloja kampusalueella, näistä eniten mainostettu oli se, kun jotkut opiskelijat olivat yön aikana jollain keinolla nostaneet yliopistorakennuksen kupoliin täysikokoisen poliisiauton (sinne katolle kun ei kuulemma ole sisäänkäyntiä). Näillä piloilla kun on joku sanomakin, tässä vitsiltiin siitä, kun tuohon aikaan poliisi turhan innokkaasti jakoi parkkisakkoja väärin pysäköinneille. Yksi asia mihin kiinnitin huomiota, oli kampuspoliisin näkyvyys. Kampuspoliiseja näkyi ihan koko ajan. Käsittääkseni täällä peruskouluissakin päivystää poliisi tai ainakin ovet ovat lukossa. Olisi jotenkin vaikea kuvitella Suomeen poliisia kouluihin, vaikka tuo ovien lukitseminen kyllä kuulostaa minusta ihan järkevältä myös idealta myös Suomeen. Ainiin, kampusalueella näkyi myös suomalainen kädenjälki, sillä siellä oli Alvar Aallon suunnittelema asuntolarakennus sekä Eero Saarisen suunnittelemat kampuskappeli ja auditorio.


Mitä on hacking

Ja tässä se poliisiauto, tosin nyt ruokalassa
Näistä tulikin oma yliopisto-opiskelu elävästi mieleen...
Eero Saarisen suunnittelema auditorio
Luentosali

Pitihän tietysti myös siellä Harvardissa käydä. Harvardin alue on oikeastaan kuin oma kaupunki: itse kampusalueen ulkopuolella on viihtyisä Harvard Squaren alue, jossa ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Ja aivan paras kirjakauppa, samanlainen löytyi myös MIT:stä. Mainittakoon sekin, että täällähän on tosi tyypillistä pitää oman yliopistonsa paitaa tai hupparia. No, Harvardista löytyi tälläinen iso Harvard-kauppa, jossa kokonainen kerros oli omistettu vain Harvard-vaatteille. Löytyi vaatetta jokaiselle vauvasta vaariin ja alusvaatteista toppatakkiin. Itse kampusalue oli kyllä ihan just sellainen kuin kuvittelinkin. Punatiiliset asuntolarakennukset ympäröivät kampusaluetta ja kampuksen keskellä oli iso ruohoalue Harvard Yard isoine tammipuineen. Toisin kuin MIT:ssä, tuolla moniin rakennuksiin ei päässyt ilman opiskelijatunnusta, joten jäi näkemättä sisätilat. Paitsi Harvard Law Schoolin kirjasto, sinne mentiin hetkeksi sadetta pitämään. Oltiin tuollakin ihmeissämme, koska kaikki opiskelijat näyttivät niin taviksilta, murtui kyllä se myytti, millaisia Harvardin opiskelijat stereotypisesti ovat, haha!

Harvard Yard

Noiden lisäksi tietysti myös pyörittiin muuten vaan alueella. Asuinalueista tuli tosi vahva Suomi-fiilis, ihan kun ois ollut jossain Puu-Käpylässä! Alueella on myös ihan kunnon talvi lumineen, joten siinäkin mielessä... Porukka myös pyöräili tosi paljon. Bostonissa on Amerikan ensimmäinen metro, joka kyllä heiluu ja kolisee, mutta vie kyllä perille. Kaikissa Harvardin/MIT:n mainoskuvissa on sellainen kuva, jossa Charles-joella soudetaan yliopistokampuksen ollessa taustalla. Soutu kun on yksi näistä yliopistolajeista. Toivoin kovasti näkeväni soutu-treenejä, ja viimeisenä iltana kun olimme lenkillä ylittämässä jokea, niin sielläpä sitten menikin pari tälläistä venettä!


Kaiken kaikkiaan tuo Cambridge/Boston oli niin viihtyisää aluetta, että voisin siellä kuvitella asuvani, jos pitäisi tästä itärannikolle muuttaa... Huom, pitäisi, olisi varmasti todella vastenmielistä...

Cambridgestä matka jatkui takaisin aika lailla samaa reittiä New Yorkin suuntaan ja sieltä sitten New Jerseyn osavaltion kautta Pennsylvanian Philadelphiaan...

9 kommenttia:

 1. Kyllä Suomessakin on ainakin pääkaupunkiseudulla koulujen ovet lukossa päivälläkin. Vartijoita ei sentään ole. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä juttu, omana peruskouluaikana ei ollut, tosin en ollut pk-seudulla :).

   Poista
  2. Ei munkaan peruskouluaikana ollut, mutta nykyisin, kun mun lapset on koulussa, niin ovat on lukossa. Lukiossa meillä taisi kyllä olla myös ovet lukossa tuntien aikana jo silloin, kun mä olin siellä.

   Poista
 2. Turussa ainakin mun lukiossa oli ulko-ovet aina lukossa. Ei ollut kiva myöhästyä aamulla. :D

  Tuo poliisiauto katolla on kyllä aika mielenkiintoinen tarina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, mun lukiossa ei kyllä ollut. Mutta mä olinkin silloin pikkukaupungissa :)

   Poista
 3. Mun vaihtokoululla oli kans oma poliisilaitoksensa, ja kovasti aina toitotettiin, että sen palveluja kannattaa käyttää. Vaikka jotkut yksittäiset poliisit ovat siellä saaneet pahaakin kritiikkiä käytöksestään, on se yleisesti ihan hyvä systeemi. Kampuksella on aina joku auttamassa tarpeen tullen. Meillä oli esimerkiksi käytäntö, että jos tulit illalla yksin metrolla koulua lähimmälle metropysäkille (n. 1 km), sait soittaa koulun poliisit hakemaan sinut kampukselle, että et joudu kävelemään yksin. Sama oli, jos olit ottanutkin muutaman, ja sinun tarvitsi siirtyä hiukan pitempi matka. Suurin osa ihmisistä kyllä meni ihan iloisesti kännissä rattiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Kampuspoliisin työtehtävät ovat siis kovin monipuoliset :D. Tuota kännissä rattiin -teemaa en olekaan vielä käsitellyt blogissa, mutta kyllähän se täällä on niin, että täällä mennään baariin autolla ja samalla autolla kotiin, oli kunto mikä tahansa. Koska siitäkin poliisi saattaa pysäyttää, jos kävelet humalassa pimeällä kotiin, varsinkin jos olet yksin. Itse asiassa just eilen oli yhden tutun läksiäiset baarissa, ja kutsussa hehkutettiin oikein, että kannattaa tulla paikalle, baarin pihassa on hyvin parkkipaikkoja :)

   Poista
 4. Hieno kirjoitus - ja kuvat. Kavitteko sisalla tuossa Frank Gehryn suunnittelemassa talossa MIT:n alueella ? Minua aina nauratti, kun sain ajo-ohjeita MIT:sta ja aina sanottiin....turn when you get to the ugly building !
  MIT kappeli on kaunis paikka vierailla !

  VastaaPoista
 5. Hehe, ei käyty, mutta opas kyllä selitti, että se on hyvä maamerkki, jota ei voi olla huomaamatta :)

  VastaaPoista