tiistai 30. syyskuuta 2014

Muovikassiton Kalifornia - kyllä!

Olin kirjoittamassa aivan toisesta aiheesta, mutta päivän hyvät uutiset luettuani oli pakko tulla heti hehkuttamaan!

Kirjoitin tammikuussa tässä postauksessa muovikassittomasta Kaliforniasta ja siitä kuinka tänne meille Campbelliin oli tulossa muovikassikierto alkaen helmikuussa 2014. Silloin kirjoitin, että kieltohanke on koko osavaltion laajuinen. No, tänään sitten Kalifornian kuvernööri allekirjoitti lakialoitteen muovipussikiellosta koko Kalifornian alueella. Laki tulee voimaan ensi kesänä alkaen isoista ruokakaupoista ja tavarataloista ja laajenee vuonna 2016 pienempiin myymälöihin. Eli käytännössä vuonna 2016 Kalifornia pääsee kokonaan eroon muovipusseista. Jo tällä hetkellä muovipussikielto on voimassa useimmissa Kalifornian kaupungeissa, mutta tuolloin 2016 aivan kaikki.

Muovikassikielto toivottavasti vähentää sitä järkyttävää määrää muovia, mitä rannoilla täällä näkee - jotta nämäkin auringonpalvojat saa jatkossa elellä huolettomammin. Kuva Santa Cruzista viime heinäkuulta.

Noita muovipusseja tuskin tulee kenelläkään ikävä. Ne kun oli sellaisia ohuita ja pieniä - kun ostit maitopurkin, niitä laitettiin useita päällekkäin jotta se kestäisi, eikä sinne muovipussiin paljon muuta sitten mahtunutkaan. Käytännössä poistuit ruokakaupasta kymmenen kassin kanssa, koska kassojen pakkaajilla oli tapana pakata eri tuoteryhmien tuotteet eri pusseihin. Noita pusseja ei ollut mitään järkeä uudelleenkäyttää esim. roskapusseina, joten ne oli täysin turhaa kaatopaikkajätettä.

Tietenkin osa ihmisistä vastustaa tätä kieltoa. Muovikassiteollisuus etunenässä, sillä he menettävät työpaikkoja. Tämä on tietysti aina ikävää, mutta itse asiassa Kalifornia myöntää teollisuudelle jonkinlaisen 2 miljoonan sopeutumislainan, jolla muovikassiteollisuus voi muokata prosessejaan niin, että tuottavat jatkossa kierrätysmateriaalista valmistettuja muovikasseja tai paperikasseja, näitä kun kaupat saavat edelleen myydä 10 sentin hintaan kassoilla kiellon jälkeen. Itse asiassa on aika ironista, että nämä vastustajat argumentoivat sillä, että muovikassit ovat niin pieni tekijä tässä luonnonsuojelussa, ettei niillä ole oikeasti merkitystä. Samalla kuitenkin myönnetään, että on kyse niin isosta asiasta, että työpaikkoja menee alta, loogista? Ja koska kyseessä on Kalifornia, eli USA:n väkirikkain osavaltio, on tällä kiellolla todellakin merkitystä. Luin netistä, että tämä muovikassikielto on kasvattanut myymälävarkauksien määrää, sillä porukka heittää hyllystä tavaraa omien kassiensa pohjalle, ja väittävät kassalla niiden olleen siellä jo tullessa myymälään. Ja tietysti nämä kieltoa vastustavat sitten tätä ylimääräistä työtä, joka tulee valvontakameranauhojen tarkastamisesta. Tähän ei kyllä voi sanoa muuta kuin että tuossa on unohdettu se oikea (moraalinen) ongelma.

Nyt kun täällä Campbellissä ollaan jo puoli vuotta oltu ilman muovikasseja voin kertoa omia kokemuksia. Minulla ei ole tästä asiasta mitään tilastotietoa tosin, mutta jos omien kokemusten pohjalta puhuu, niin en ole huomannut mitään hankaluuksia tämän asian kanssa. Ihmisillä on omat kestokassit ruokakaupoissa mukana. Aluksi tuntui siltä, että kassojen pakkaajilla oli vaikeuksia pakata ostokset tiiviisti kahteen kassiin - ennen kuin he olivat käyttäneet siihen tuplamäärän muovikasseja. Saatiin mm. kommentteja, ettei kangaskasseihimme mahdu enempää, vaikka oikeasti mahtuikin. Täällä tosin kaupalla tuntuu olevan hieman erilainen vastuu siitä, että asiakas saa tuotteet ehjänä kotiin, joten siksikään kasseja ei haluta pakata aivan täyteen. Paperikasseja myydään edelleen kassalla, mutta niitä ei tunnu kukaan ostavan, ne kun omankin kokemuksen mukaan hajoavat tosi helposti.

Itse asiassa juuri eilen tapahtui hauska pikkujuttu tämän asian tiimoilta. Olimme ruokakaupan pihalla, kun viereen parkkeeraa mies pick up:illaan. Sinänsä ei mitään ihmeellistä paitsi se, että aina kun tuollainen iso auto parkkeeraa compact-ruutuun, joka on tarkoitettu pienemmille autoille, aiheuttaa se hieman närää muissa autoilijoissa. Siksipä seurasin tätä kuskia, ja olin valmis katsomaan sitä pahasti (no en oikeasti), kun tämä mies käveli autosta ulos. Tämä mies otti ehkä kymmenen askelta kaupan suuntaan, kun kääntyi takas autolleen. Mietin jo, että hän lähteekin pois, mutta ei, hän kävi hakemassa autosta omat kangaskassinsa. Joten kun me ollaan saatu pick up:illa ajelevat miehetkin käyttämään kestokasseja, on maailmassa ehkä vielä toivoa...

2 kommenttia:

  1. Nauroin vikaa lausetta. Muutetaan maailmaa yksi pick upilla ajava mies kerrallaan, muut seuraa sitten perässä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mun uus motto: "Muutetaan maailmaa yksi pick-up:lla ajava mies kerrallaan" :D

      Poista