lauantai 27. syyskuuta 2014

Uusavuttomat kotitöissä Youtuben avulla taas kerran...

Varoitan, sisältää ällöttävää tekstiä ja kuvamateriaalia sekä todellista arkirealismia...

Kylppärin lattiakaivon puhdistus on yksi inhottavimmista hommista, mitä tiedän. Kuitenkin se on tälläisenä pitkähiuksisena kovin tuttua hommaa, lattiakaivo kun menee hiuksista tasaisin väliajoin tukkoon. Suomessa lattiakaivoon sai ostettua sellaisia lattiakaivosuodattimia/hiussieppareita, joten homma oli ehkä maailman yksinkertaisinta ja kesti ehkä minuutin.

Tässä kämpässä olemme asuneet jo vuoden, mutta vasta nyt tuo puhdistus tuli ajankohtaiseksi. Tartuimme toimeen toiveissa saada viemäri puhdistettua ihan omin käsin, periaatteessa tuosta olisi voinut varmasti tehdä asuntokompleksimme huoltomiehelle pyynnön, mutta eipä todellakaan kehdattu... Joten ei kun hanskat käteen, pihdit mukaan ja viemäritulpan avaukseen. Suihkumme sijaitsee kylpyammeessa, joten käytännössä se ei ole normaali lattiakaivo, vaan siitä pitää poistaa ensin tulppa, jotta pääsee itse viemäriin käsiksi. Vaikutti siltä, että tulppa vain pyöritetään auki.

Paitsi että kokemuksesta viisastuneena avasin ensin YouTuben. Googlaamalla englanniksi "kylpyammeen viemärin puhdistus" tuli aika monta osumaa. Tuota YouTubea kun olemme jo täällä tarvinneet mm. silloin, kun meidän piti avata keittiön lavuaarin jätemylly. Katsoin ensimmäisestä videosta, että lähtee auki ruuvaamalla, ja that's it!

Vaan sepä ei auennutkaan, vaikka kaikin voimin väänsimme. Tuo tulppa kun pyörii siten, että sen saa lukittua sekä ylä- ja alaasentoon. Jonkin ajan yritettyämme luovutimme ja tajusimme, että eipä sen ole tarkoituskaan avautua noin pyörittämällä, se ei siis ole ruuvi.

Joten paluu takaisin YouTuben pariin, seuraavaa videota kehiin. Siinäpä paljastui, että näitä tulppia on erilaisia, kaikki eivät aukea vain ruuvaamalla auki riittävän pitkään, vaan ruuvaamalla auki, silloin kuin tulppa on ala-asentoon lukittuna. Ei kun uudestaan kokeilemaan. Ja kyllä, aukesi! Tulpan alta paljastui viemäri, mutta sen peitti metallikehikko, jonka ei ole tarkoitus lähteä pois. Rautakehikossa oli hiustukko, jonka sai pois ihan helposti. Mietimme, että voiko puhdistus olla näin helppoa, jopa liian helppoa...

Avattu viemäri ihanine möhnineen, olkaa hyvä!

Ja tätä me reppanat yritimme vääntää auki kuin ruuvia..

Ei ollut, sillä viemäri ei vetänyt yhtään sen paremmin tämän puhdistusoperaation jälkeen. Ja kun käsin yritti saada hiuksia pois viemäristä, niin käytännössä viemärin välipohja oli heti siinä sormen päässä, eikä siinä pienessä tilassa mitään hiuksia ollut. Joten käytännössä tajusimme hiusten olevan syvällä putkessa, johon ei sormin ylety.

Minulla oli edelleen kova luotto siihen, että YouTube antaa tähänkin ratkaisun. Eikä tarvinnut muuten pettyä. Löytyi useampikin video jossa nämä oman elämän putkimiehet ovat tehneet kymmenen minuutin videon kuinka viemäriputkesta saa hiukset ja muut ällöttävyydet pois. Itse katsoin videoita lähinnä oksennus kurkussa siitä syystä, että kenelläkään videolla viemäreitä sörkkivistä henkilöistä ei ollut kumihanskoja kädessään. Ja kyllä, samalla he käänsivät kameraa ja muuta ällöttävän epähygieenistä...

Pointti videoissa oli se, että meillä oli ihan väärät välineet avaukseen. Joko avaamme sen vanhalla kotikonstilla eli etikalla ja ruokasoodalla tai sitten käytämme jotain järeämpää teollista kemikaalia tai sitten hommaamme viemärikäärmeen. Tuo snake-nimellä kulkeva tuote on tuollainen muovinen tikku, jossa piikkejä viistosti kulkusuuntaan. Tälläinen työnnetään siihen osaan putkea, jonne sormet ei yletä, ja kun se vedetään ulos, on kaikki viemärin tukkeena ollut kama jäänyt kiinni noihin piikkeihin. Suorastaan nerokas systeemi!

Tässäpä tämä nerokas käärme

Meilläpä ei vain ollut tuollaista käärmettä, ja kellokin oli niin paljon, ettei enää ehditty rautakauppaan sellaista ostamaan. Joten käytännössä homma jäi muiden kiireiden takia pariksi päiväksi. Kun lopulta käytiin ostamassa tuo snake (tuo oli itseasiassa nimellä snare, mutta samaa kamaa), oli homma hoidettu parissa minuutissa. Säästän teidät kuvilta siitä, millainen hiustukko siellä viemärissä majaili, mutta hyvin tuo kertarysäyksellä lähti tuon käärmeen avulla. Mahtavaa!

Mietin kuinka voisimme jatkossa välttyä kyseiseltä inhottavalta toimenpiteeltä, eli kuinka saisin tuohon viemäriin viriteltyä hiussiepparin, kun tuo tulppa on hieman tiellä. Kunnes keksin (okei, katsoin lisää YouTubea), että tulpan voi jättää laittaa laittamatta kokonaan ja ostaa siihen tuollaisen tiheämmän kehikon. Hinta oli tuolla snakellä sekä tuolla hiussiepparilla yhteensä noin 5 dollaria, olivat kyllä parhaiten käytetyt dollarit pitkään aikaan!

Valmis viemäri hiussiepparilla!

Kun päästiin tähän viemäristä puhumisen makuun, jatketaan siitä! Nimittäin tuolla rautakaupassa oli kokonainen hylly noita viemärinavaustarvikkeita, siis pelkästään tarvikkeita, kemikaaleille on oma hylly. On noita edellä mainittuja, mutta myös vähän järeämpiä käärmeitä toivottavasti ei-kotitalouskäyttöön, imukuppeja ym. Täällä viemärit ovat aivan onnettomia, ja menevät todella helposti tukkoon. Siis vaikka esimerkiksi vessapaperi on yksikerroksista ohutta paperia, eikä mitään suomalaista kolmikerrosemboa, menee vessanpönttö todella helposti tukkoon. Ja sitten tarvitaan imukuppia.. Mutta eipä siitä enempää, katsokaa YouTubesta omalla vastuulla.

Meille tuli eilen täältä meidän asuntokompleksimme managerilta sähköpostia viime aikoina tapahtuneista keittiön jätemyllyjen tukkeutumisista. Näissä meidän kolmikerrostaloissa on alimman kerroksen jätemyllystä noussut ylempien kerrosten jätemyllyjen jauhamaa kamaa ylös, koska porukka ylimmissä kerroksissa on jauhanut väkisin sinne kuulumatonta kamaa ja saanut siten putket tukkoon. Voin vain kuvitella, kuinka ällöttävä yllätys tuo olisi, jos jätemyllystä nousisi tuollaista liejua. Itsehän asumme juurikin ylimmässä kerroksessa, mutta emme ole tuohon syypäitä, koska emme jauha sinne mitään ylimääräistä tai laita sinne ylipäätään mitään (olen liian skeptinen ajattelemaan että ne menisi siitä minnekään muualle kuin kaatopaikalle, eikä jätehuoltoyrityskään väitä mitään muuta). Yksinkertainen sääntöhän on se, että mitä et itse pysty syömään, ei sitä jätemyllykään pysty. Eli sinne ei kuulu banaanin kuoret, avokadon kivet tai kahvinpurut, jota yllättävän moni sinne yrittää tunkea. Mietin kyllä, miksi noissa ei voi olla takaiskuventtiileitä, mutta ehkäpä se olisi liian fiksu ratkaisu! On nimittäin se jätemyllyn avaaminenkin aikamoinen älykkyystesti, paitsi jos katsoo YouTubea samalla!

2 kommenttia:

  1. Ihanaa (!) arkirealismia - voit vain kuvitella kuinka hankalaa oli suomalaisilla 20 v sitten, kun ei ollut you tubea. Realtor opetti meille ainakin vartin jatemyllyn toimintaa ja hiukan pelonsekaisesti siihen sitten suhtauduttiin ! You tuben puoleen tulee kaannyttya kylla aika useasti nykyisin ja kunhan sen oikean videon loytaa, niin yleensa saa myos avun !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin vain kuvitella, että hankalaa on ollut! Vähän aikaa sitten kuuntelin täällä pitkään asuneiden keskustelua siitä, miten ennen navigaattoreita täällä suunnistettiin kartan avulla.. Kyllä me nykyajan uusavuttomat oltaisiin pulassa :)

      Poista