maanantai 17. marraskuuta 2014

Kuukauden Peanut Butter -haaste!

Alotin eilen kuukauden mittaisen peanut butter-  eli maapähkinävoihaasteen. Lukuisista yrityksistä huolimatta en nimittäin ole oppinut tykkäämään tästä amerikkalaisten lähes kansallisruoan maineessa olevasta "herkusta". Maapähkinävoita kun löytyy mm. leivonnaisista, jäätelöistä, välipalapatukoista ja suklaamakeisista, joita olisi toisinaan hauska syödä, varsinkin kun nämä ovat monesti jotain juhlapäiviin liittyviä kausiherkkuja (aina jännää kun kauppaan tulee jotain uutta!). Olenkin sietänyt tähän asti peanut butterin makuisia proteiinipatukoita, mutta silloinkin syönyt ne haikilla/pyörälenkillä energiantarpeeseen, jolloin varmaan pienet kivetkin menisi alas!

Tällä lähdettiin eilen liikkeelle. Pahaa!

Tämä maapähkinävoi-inhotus on aika mielenkiintoinen sinänsä, koska pelkkiä maapähkinöitä tai suolapähkinöitä popsin ihan ongelmitta. Mutta tuo levite ei mene millään alas, ehkäpä kyse on suutuntumasta? Nimittäin minulla oli aiemmin kookoksen kanssa aivan sama juttu. Varsinainen inhokkisuklaapatukkani on edelleen Bounty, ja pitkään mielsinkin kaiken kookoksen kookoshiutaleisiin. Näiden hiutaleiden suutuntuma kun on mielestäni se inhottavin juttu. Sitten löysin kookosöljyn ja kookosmaidon, jotka ovat siitä lähtien olleet päivittäisessä käytössä. Opin myös tykkäämään kookoksen hajusta, ja nykyään suosikkihiushoitoaineeni sisältää kookosta (ainakin tuoksua). Joten siksi olen luottavainen, että voin oppia tykkäämään maapähkinävoista kun kokeilen sitä riittävän monta kertaa, ja ennen kaikkea oikeassa yhteydessä.

Toisaalta on hyvä pohtia, miksi minun edes pitäisi oppia tykkäämään maapähkinävoista? Kyseessähän on varsinainen kaloripommi, joka ei varsinaisesti tee hyvää kenellekään. No, itse en ole ikinä paljon kaloreita tuijotellut, ja tiedän itse asiassa kärsiväni hieman energiavajeesta etenkin urheilupäivinä (eli lähes joka päivä, hehe), joten maapähkinävoi voisi olla tervetullut välipala ruokavaliooni oikein käytettynä. Kasvissyöjänä olen myös tosi kiitollinen sen ihan hyvästä proteiinisisällöstä, ja muutenkin ruokavaliooni kuuluu olennaisesti pähkinät, joten miksi ei maapähkinävoikin. Mutta valitsin kyllä ihan tietoisesti kaupasta kuitenkin sen version, missä ei ole ollenkaan lisättyä sokeria, eli hieman terveellisemmän version. Sisältää siis vain maapähkinöitä ja vähän suolaa. Näitä epäterveellisiä versioita kun riittää, myös niitä joissa on maapähkinää vain nimeksi, ja suurin osa on muuta rasvan lähdettä sekä sokeria.

Kirjoitin tästä kokeilustani eilen myös facebookiin, ja sain kommentiksi hyviä vinkkejä, mihin maapähkinävoita kannattaa yhdistää. Aionkin ehdottomasti kokeilla vinkeistä jäiset banaanit mössönä maapähkinävoin kanssa -kombinaatiota sekä periamerikkalaista tapaa paahtoleivän päällä mansikka/vadelmahillon kanssa. Tuo paahtoleipäkombinaatio on juuri se mitä en voi ymmärtää, mutta tietysti sitä pitää kokeilla (jos vain löytää jostain siedettävän makuista paahtoleipää). Aion myös sinnikkäästi kokeilla Reese's:in peanut butter cupsejä, jotka aiheuttavat tällä hetkellä lähinnä yökkimistä, samoin peanut butter -jätskiä. Ja olen saanut aiemmin kaveriltani vinkin maistaa maapähkinävoita banana breadin kanssa, joten sitäkin pitää vihdoin kokeilla!

Eilen kuitenkin aloitin kokeilun ylemmässä kuvassa näkyvällä kombinaatiolla: kuivahkon korpun/vehnänäkkileivän päällä levitteenä. Oli aivan hirveää! Vedän vaikka mielummin suoraan purkista, kun tuollaisen korpun päällä! Olenkin googlaillut hieman reseptejä peanut butteriin liittyen, mutta en ole oikein löytänyt mieluisia, ehkäpä siksi kun jotenkin muutenkin amerikkalaiset makumieltymykset tuntuvat niin vierailta. Mutta tulipa googlailemalla vastaan tämä makukombo, joka menee kyllä itselläni jo ihan sinne pelkokerroin-osastolle, nimittäin varsiselleri ja maapähkinävoi yhdistettynä:

Kuva täältä

Jos ikinä haluatte kiduttaa minua, niin se luultavasti onnistuu tuolla kombinaatiolla!

Nyt kysyisinkin teiltä lukijoilta hyviä reseptejä, mihin yhdistää maapähkinävoi. Millä kanssa itse syötte maapähkinävoita? Etenkin sellaiset järkevät välipalavinkit olisivat erittäin tervetulleita, toki leivonnaisetkin käyvät mainiosti...

19 kommenttia:

  1. Oletko kokeillut pb:tä crunchy-versiona? Jos ne sattumat tekisivät suutuntumasta mukavamman ja muistuttaisivat oikeista pähkinöistä? :) Mä tykkään laittaa almond/cashew/peanut butteria kaurapuuron tai jogurtin joukkoon (tarvii olla vähän vetelää koostumus sillon). Luomuversiot (etenkin se crunchy)on hyviä! En edelleenkään kyllä pb sandwichejä syö tai muutenkaan mitenkään himoitse kyseistä tuotetta (paitsi sinne puuroon/maustamattomaan jogurttiin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut cruncy-versiota, mutta se vois sopia kyllä mulle! Mietin siinä peanut butter -hyllyllä varmaan vartin minkä putelin valitsen, kun olen niin noviisi tässä asiassa :D. Mutta pitää kokeilla tän putelin jälkeen, jos vielä maistuu! Ja kiitti vinkeistä, en tiedä pystynkö kajoamaan pyhään kaurapuuroon, mutta toi maustamaton jogurtti vois toimia, menee molemmat kokeiluun :)

      Poista
  2. Mä en kyllä aio edes opetella tykkäämään maapähkinävoista. Se on yksinkertaisesti vaan ihan kamalan makuista. Mutta mielenkiintoista nähdä, opitko pitämään siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä ajattelin sinnikkäästi yrittää, jotta voisin toisinaan ostaa kaupasta/kahviloista jänniä juttuja, joiden makuna on aina peanut butter :) Näin kahden päivän jälkeen voin sanoa, että heikolta näyttää :D

      Poista
  3. Mäkin oon monta kertaa yrittäny sitä syyä ja myös sillä paahtoleivällä, mutta ei... Ihan kamalaa jankkia, joka jää kitalakeen kiinni :D. Tosin, löysin erittäin hyvän red curryn reseptin mihin tulee peanut butteria ja sitten vielä crushed peanuts ja on kyllä ihan älyttömän hyvää! Jos kiinnostaa, niin voin sulle sen reseptin antaa :) Niin ja tohonhan tulee myös sitä kookosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että en ole ainoa, jolla tuo maapähkinävoi tökkii :) Ja laita ihmeessä tuon red curryn respeti, kiinnostaa kyllä!

      Poista
    2. Oon kirjottanu tän itelleni enkuksi, niin saat kans enkuksi :D

      - 1 can coconut milk
      - 2 tablespoons peanut butter
      - 2 tablespoons red curry paste
      - 2 tablespoons lime juice
      - 1 1/2 tablespoons fish sauce
      - 3 tablespoons brown sugar
      - 1 teaspoon minced garlic
      - kaffir lime leaves (2-3)
      - 1/3 cup crushed peanuts
      - up to 1/2 cup water or broth (kanaliemi on hyvää!)
      - extra crushed peanuts and scallions & fresh coriander for topping

      Lautaselle voi vielä laittaa lime slicen mistä voi puristaa lisää limeä kastikkeeseen! Ja nuo määrät nyt on vaan suuntaa antavia.. En niitä ikinä oikeestaan seuraa, vaan laitan ihan omien mieltymysten mukaan. Tavallisen brown sugarin tilalla käytän tummaa palmusokeria, jonka pitäisi olla terveellisempää. Ja peanut butter ehdottomasti ilman mitään lisäyksiä (eli ei mitään sokerioitua versiota). Tän soossin voi itekseen keitellä liedellä, tai sitten kanan/kasvisten/rapujen jne... kanssa yhdessä. Oikeestaan... Tän kanssa ei voi mennä pieleen, ihan miten sen tekee! :D Ja kaikkia noita aineksia ei tarvi todellakaan olla! Kunhan on red curry pastea ja kookosmaitoa niin sillä saa jo todella hyvän kastikkeen :). Niin ja tykkään lisätä myös inkivääriä jos sitä sattuu olemaan. Joskus syön riisin kanssa, joskus riisinuudelien, joskus teen vähän wokkityyliin, eli vähemmän nestettä ja wokkaan vaan rehuja ja jotain proteiinia sekaan.
      Ei muuta kun kokkauksen iloa! :)

      Poista
    3. Kiitos reseptistä, menee ehdottomasti kokeiluun! En vain tiedä vielä, mistä löydän red curry pastea, ainakaan en ole sitä nähnyt lähikauppani valikoimissa. Ja todennäköisesti lisään kastikkeeseen inkivääriä, koska se on mun suosikkimauste. Niin ja proteiinilisäksi tofua tms... Niin, piti vielä googlata mitä on "kaffir lime leaves", (suomeksi ryppylimetin lehtiä :D ), niitä todennäköisesti en tule löytämään mistään, mutta voiko ne korvata jollain? miltä ne maistuu? Vitsi, pitää testata tätä heti viikonloppuna, jos saan vain ainekset kasaan!

      Poista
    4. Niin ja tietenkin ite lisään myös chiliä paljon, koska tykkään tulisesta :). Red curry paste on itessäänkin jo joillekkin aika tulista. Hmm... Aika jännä, että sitä ei siellä oo! Mä oon löytäny sitä vaikka mistä maailmankolkasta. Löytyy varmaan sieltä jostain valmiskastikehyllyltä? Ehkä... Siellä missä on pestoaki. Ellei oo sitten erikseen, jotain etnisten/aasialaisten/jne ruokien hyllyä. Tofu toimii aivan varmasti myös :). Oon syöny ihan pelkillä kasviksillakin ja toimii hyvin :). Onkohan teillä siellä tempeä? Se on kans tosi hyvää! :) Mä sanon aina vaan kaffir limeksi :D. Uskomatonta, että sitäkin löysin täältä Suomesta ihan tavallisesta kaupasta! Ei ollu ees hypermarketti! Mutta sen voi kyllä jättää pois. Oon useammin tehny ilman sitä ja kyllähän se vielä vähän semmosta makua siihen tuo, mutta ei mitenkään merkittävästi kuitenkaan. En osaa oikein kuvailla miltä se maistuu... Aromaattiselta? Mutta siis sitä ei voi millään muulla mun mielestä korvata, että kannattaa vaan suosiolla unohtaa se :). Mutta jos tulee kaupassa vastaan niin tiiät sitten mihin voi käyttää.

      Poista
    5. Niin ja kerro sitten miten onnistu! :)

      Poista
    6. Mun mies löysi eilen meidän lähikaupasta red curry pastea! Ja juurikin etnisestä hyllystä, joka on sellainen about 10 metriä pitkä, mutta sinne on yritetty tunkea kaikista maailman keittiöistä (paitsi Skandinaviasta, haha) vähän kaikkea, joten ton pikkupurkin löytäminen ei ollut kovin helppoa. Ja siis olet löytänyt noita kaffir-limen lehtiä Suomesta? Oho! Vai onko ne maustehyllyssä kuivattuna? No, mutta joka tapauksessa, viikonlopun kauppareissulla kerään ainekset ja kokeilen. Ja kerron kyllä toimiiko :)

      Poista
    7. Jee! Hyvä! :) Ei ihmekkään, ettei oo tullu vastaan, jos se siellä isossa hyllyssä on hyvin piilossa. Ja jep, kyllä löytyy noita ihme lehtisiä Suomesta ja vielä pienestä Oulustakin! Veikkaan, että ku aasialainen ruoka on täällä nyt tosi trendikästä, että sillä on jotain osuutta asiaan ;). Tosta mun pikkukaupasta on löytyny myös erilaisia chilejä, sitruunaruohoa ja muita vähän erikoisempia aineksia. Ja tota, löysin niitä iteasiassa sieltä hevi-osastolta, mikä on musta aika hassua... Koska ne tosiaan on kuivattuja lehtiä, niin en tiiä mitä ne siellä teki :D. Tosin tänään kävin Stockmannin Herkussa ja siellä ne oli ihan maustehyllyllä.

      Niin ja tuli mieleen, että tuosta peanut butterista voi myös tehä sate/satay kastiketta, joka on kans tosi hyvää! Ainakin se mitä söin Indonesiassa on ihan taivaallista!

      Poista
    8. Täällä on kyllä tosi paljon aasialaisia, joten jotenkin kuvittelisi että kaupoissa olisi myös hyvin aasialaisten ruokien aineksia, mutta ainakaan noissa peruskaupoissa ei ole, meidän lähikaupassa (joka on kuitenkin sellainen iso marketti) ei edes ole tuoreita punaisia chilejä! Mutta varmasti täältä löytyy kyllä etnisiä marketteja, jos vain etsisi.

      Pitää tutustua tuohon sate/satay:hin! :)

      Poista
  4. Mites haaste edistyy? Toi varsiselleri ja maapähkinävoi ois kyllä ihan tappava yhdistelmä. Mun kaksi inhokkia yhdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kovin hyvin, en ole ainakaan vielä löytänyt hyvää makuparia... Eilen vedin lusikallisen suoraan purkista, ja sehän maistui ihan suolapähkinälle, tosin ilman sitä rouskutusta, mikä on musta se kiva juttu... No, testailut jatkuvat tänään banaanin kanssa, jos makea ja suolainen -kombo toimisi tuossa

      Poista
  5. Maapahkinajutut taitavat ottaa aikansa, ennen kuin niita voi syoda. Omat tyokaverini pitivat hauskaa sen kustannuksella etta tykkasin yhdistelmasta suolakurkut/hunaja/smetana - mutta en saanut peanut butter:a alas kurkusta. Nykyisin syon peanut butter:n kahdella tavalla - dippaan omenan paloja pieneen maaraan - tai sitten laitan aamukaurapuuroon 1 rkl peanut butter:a. Ja kai sita on tottunut vahan jo tassa ajassa.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, amerikkalaisilla ja suomalaisilla on omat makumieltymyksensä - ja molemmat taitavat huvittaa toisiaan.

      Kiitos tosta omenan dippausvinkistä, pitää kokeilla heti tänään! Kaurapuuro on mulle niin tärkeä, että en tiedä uskallanko tärvellä sitä peanut butterilla, ettei tule traumoja :)

      Poista
  6. Mulla on aika love/hate suhde maapähkinävoihin. Suklaajuttuja voin syödä pari kerrallaan, PB and jelly leivät on hirveitä, omenan ja banaanin kanssa menee. Oon siis aika opetteluvaiheella vielä kans, mitään hyviä ideoita ei oo. Oon kans kasvissyöjä, ja oon tehny maapähkinäkastiketta Quornin feikkikananpalojen kanssa. Mun mielestä oli hyvää, mutta mies joka rakastaa maapähkinävoita, ei tykänny yhtään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota pb:ta quorn-kuutioiden kanssa vois kokeilla! Mun suosikiksi on nousemassa pb banana breadin kanssa, tai ylipäänsä banaanin kanssa... Tai omenan.

      Poista