perjantai 19. joulukuuta 2014

Myytinmurtajat

Eilen olimme katsomassa MythBusters:ien eli Myytinmurtajien live-show'ta San Josessa. En muista mistä bongasin ilmoituksen tuosta, mutta olihan liput heti ostettava, kun oli mahdollisuus nähdä nämä kaksi telkkarista tuttua pellepelotonta. Show kulki nimellä Adam Savage (and) Jamie Hyneman: Behind the Myths Tour. Eilinen oli kiertueen viimeinen etappi, ja siinäkin mielessä spesiaalimpi, koska he olivat omien sanojensa mukaan "kotonaan", sijaitseehan ohjelmassa esiintyvä työpaja San Franciscossa ja kohtaukset kuvataan ympäri pohjois-Kaliforniaa.


Kyse ei kuitenkaan ollut livenä tapahtuvasta myytinmurtoshow'sta vaan enemmänkin ohjelman taustoista kertomisesta ja "tempuista", joihin yleisökin pääsi mukaan. Puhe- ja video-osuuksissa käytiin läpi telkkarissa nähtyjen kohtausten taustoja. Ja tietysti illan isännät Savage ja Hyneman pääsivät kertomaan taustoistaan ja omista intresseistään. En tiedä oliko tarkoituksella otettu itse ohjelmaan etäisyyttä, mutta sitä ei juurikaan mainostettu. Sen sijaan mainostettiin ohjelman netissä olevaa spin-off-sivustoa tested.com. Ja kerrottiin, että uudella tammikuussa alkavalla kaudella on tehty merkittäviä muutoksia ohjelman rakenteeseen (mutta ei juuri kerrottu mitä).

Ohjelman paras anti oli temput, mihin pääsi yleisö mukaan. Ne nyt eivät ymmärrettävistä syistä ollut mitään ohjelman tapaisia räjäytyksiä, mutta kuitenkin ihan näyttäviä temppuja. Tyyliin, miten pikkutyttö saa nostettua isoa miestä tai kuinka kaksi limittäin laitettua puhelinluettoa voi kannatella ihmistä ilmassa. Itse asiassa kun ekassa tempussa ruudulle ilmestyi fysiikasta tuttu kaava F=ma, luonnontieteilijä minussa oli aivan innossaan, nyt selitetään nämä asiat tieteellisesti! Valitettavasti teema ei jatkunut, eikä temppuja kovin paljon selitetty. Valitettavan paljon näytettiin myös koostepätkää videolta, minusta tämän olisi ihan hyvin voinut näyttää telkkarissa jossain samannimisessä jaksossa. Show oli tietysti myös tosi hauska, etenkin temput, jossa käytettiin suurnopeuskameraa.

Niin ja koko tilaisuus kesti kaksi tuntia, mutta silti siihen oli pitänyt laittaa väliin vartin tauko! Se ehkä vähän huvitti... Tosin tuolla oli yleisössä niin paljon lapsia, että ehkä se oli paikallaankin. Ja aina se vaan noissa yleisötilanteissa jaksaa ihmetyttää se, miten porukka täällä eläytyy! Hyvä että penkissä pysyvät, kun koko ajan on hurrattava tai taputettava tai vähintään hoettava ääneen "that's awesome", "oh, man" tai "cool". Mutta tuo on vain hyvä, miksi pitäisikään olla reagoimatta ääneen, jos on kivaa. Mutta se kyllä ärsyttää, että yleisö on niin rauhatonta: ihan pokkana tullaan paikalle vartin myöhässä, kesken kaiken ängetään sieltä keskeltä penkkiriviä ostamaan snäksejä ja 10 minsaa ennen loppua otetaan varaslähtö, että saadaan auto parkista ensimmäisenä.

Show'ssa oli myös Q&A-osuus, eli osuus jossa yleisö sai esittää kysymyksiä Savagelle ja Hydemanille. Tässä oli omasta mielestäni mielenkiintoisin yksittäinen kohtaus, sillä joku yleisöstä esitti hyvin ajankohtaisen kysymyksen. Viime tuotantokauden viimeinen jakso loppui hieman shokeeraavasti, koska ihan lopuksi ilman ennakkovaroituksia ilmoitettiin, että kymmenen vuotta ohjelmassa mukana ollut The Build Team (se kahdesta miehestä ja naisesta koostuva tiimi, joka tekee puolet myytinmurroista) ei ole enää mukana seuraavalla kaudella. Syitä näiden kolmen lähdölle on spekuloitu mm. säästösyillä ja ohjelman uudella konseptilla, mutta yleisesti sosiaalisessa mediassa ollaan oltu sitä mieltä, että tuollainen ilmoitustapa muutoksesta on ollut törkeä ja epäkorrekti. Ja kun lukee itse Build Teamin jäsenten kommentteja lähdöstä, niistä voi kyllä aistia, ettei lähtö ole ollut ihan omasta tahdosta. Joten oli mielenkiintoista, että esitettiin kysymys mitä näille Build Teamin jäsenille tapahtuu nyt. Savagen vastaus oli aika ympäripyöreä, mutta ihmeisesti tiimi yhä työskentelee yhessä ja ilmeisesti heille olisi tulossa jotain omaa ohjelmaa MythBustersia näyttävälle Discovery-kanavalle, hyvä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti