lauantai 11. huhtikuuta 2015

Äänestämässä

Tilastokeskuksen mukaan viime eduskuntavaaleissa vuonna 2011 19 970 ulkomailla asuvaa/vierailevaa Suomen kansalaista äänesti eduskuntavaaleissa ennakkoon. Suomalaisia asui (vuonna 2004) ulkomailla noin 250 000, joten ihan hyvä prosentti pääsi kuitenkin vaaliuurinille asti. Olen nimittäin ulkosuomalaisten blogeista ja Facebookin Suomi-ryhmistä saanut sen kuvan, että kaikki kyllä kokevat äänestyksen eduskuntavaaleissa tärkeäksi, ja äänestäisivät mielellään. Valitettavasti monille matka äänestyspaikalle on liian pitkä, joten äänestäminen jää. Ja nyt siis puhutaan sellaisista yli viiden tunnin ajomatkoista, jotka ei ole ihan nopeasti tehtävissä päiväseltään. (Joten shame on you te suomalaiset jotka vetoatte johonkin räntäsateeseen, kun ette jaksa mennä äänestyspaikalle.)

Meillä täällä Piilaaksossa oli hyvä tilanne, sillä meillä oli tänään ennakkoäänestyspiste Suomen kunniakonsulaatissa Palo Altossa. Myös San Franciscossa oli äänestyspiste ilmeisesti eilen. Tänne äänestyspisteen järjestäminen olikin varmasti aika perusteltua runsaan suomalaisväestön takia. Jos lähin äänestyspiste olisi meillä ollut Suomen pääkonsulaatissa Los Angelesissa olisi äänestämään lähtemistä pitänyt harkita tarkemmin.
Äänestyspaikka löytyi ainakin hyvin tämän turvin


Tämä äänestäminen sinänsä aika paljon poikkesi edellisistä, koska emme ole ole katsoneet yhtäkään vaaliohjelmaa telkkarista, saaneet kadulla yhtään vaalimainosta käteen tai muutenkaan joutuneet kenenkään ehdokkaan "uhriksi". Tein eilen kolme vaalikonetta, ja katsoin muutaman ehdokkaan Ylen tekemän neljän minuutin haastattelun (loistava konsepti!). Äänestämäni ehdokas löytyi helposti. En ole kovin tiiviisti Suomen asioita seurannut, kuin mitä siellä asuessa, mutta kuitenkin niin hyvin, että osaan (omasta mielestäni) sanoa mihin tulevalla eduskunnan kaudella pitäisi puuttua tai saada muutosta. En osaa sanoa, onko tämä ulkomailla asuminen muuttanut näkemystäni Suomen asioihin, kyllä varmasti vähän. Mutta koska sinne koittaa pian palaaminen, niin koen että oli todella tärkeä äänestää.

On muuten hurja miten nopeasti aika menee. Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2011 olin laskemassa ennakkoääniä vaalipäivänä. Timon kanssa seurusteltiin jo silloin, mutta ei tosiaan edes ajateltu naimisiinmenoa saati sitten muuttamista ulkomaille joskus yhdessä. Minä olin sentään jo valmistunut yliopistosta, mutta tein kaikkia keikkahommia, niin kuin juuri tuo ääntenlaskenta. Aika hyvin muistan fiilikset siltä ajalta. Tuosta ääntenlaskemisesta muistan lähinnä sen, että kun laskimme Uudenmaan vaalipiirin ääniä kiinnitimme huomiota meidän pöydässä siihen, kun yksi numero toistui lipukkeissa koko ajan. Lopulta selvisi että se oli Timo Soini... Ja loput kaikki tietääkin.

Voi kääk, mainitsin juuri Timo Soinin blogissa.. Ehkä hyvä päättää tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti