perjantai 10. huhtikuuta 2015

Suomeen paluu lähenee

Kesä ja myös meidän Suomeen paluu lähenee. Ensiaskeleet Suomeen paluun suhteen on tehty, sillä nykyisen kämpän vuokraa emme enää vuokranneet uudelle kaudelle, ja olemme pian jo asunnottomia.

Kirjoitinkin viime kesänä millaista vääntöä käytiin uudesta vuokrasopimuksesta. Osasimme siten odottaa uutta vuokrasopimustarjousta, jossa vuokraa olisi korotettu. Kun tuo tarjous tuli viime kuussa siinä olikin tuntuva korotus, vähän liiankin tuntuva korotus. Meidän vuokraa olisi korotettu peräti 25 prosenttia! Dollareissa 600. (Ja tuosta kun näppärimmät laskevat nykyisen vuokramme, niin sanottakoon että reilusti yli 2000 dollarin kahden makuuhuoneen asuntojen vuokrat on täällä ihan normaaleja; Piilaakso taitaakin olla New Yorkin jälkeen USA:n kallein paikka asua...). Me lähinnä naureskelimme tuolle aivan poskettomalle vuokrankorotukselle, ja tietysti meidän oli helppo nauraa, koska emme muutenkaan olleet vuokrasopimusta uusimassa. Jos olisimme jäämässä USA:aan, niin todellakin vaihtaisimme asuntokompleksia nyt.

Huvittavinta tietysti tässä kuviossa on se, että meitä ei mitenkään edes houkuteltu jäämään tänne. Palautimme tuossa äskettäin lomakkeen, jossa ilmoitimme, ettemme jatka vuokrasopimusta. Lomakkeeseen piti raksia lähdön syy, joka meillä oli liian korkea vuokra. Emme maininneet mitään Suomeen paluusta, koska mitä se heille kuuluukaan. Veimme lomakkeen vuokrauksesta vastanneelle managerille henkilökohtaisesti matkalla kuntosalillemme. Manageri otti lomakkeen vastaan ja sanoi kyllästyneesti, että saamme siitä vahvistuksen ja tarjouksen loppusiivouksesta seuraavalla viikolla. Hän ei edes kysynyt, miksi lähdemme, saati sitten yrittänyt millään lailla suostutella meitä muuttamaan mieltämme. Ihmetyttää kyllä, koska täällä asuntokompleksissa on koko ajan vapaana noin kymmenen vastaavaa asuntoa, eikä mitään yritystä pitää nykyisiä vuokralaisia.

Saimme viime viikolla tuon vahvistuksen lähdöstämme sekä ohjeet poismuuttoon. Samassa kirjeessä tuli myös ilmoitus asunnon lopputarkastuksesta ja tarjous loppusiivouksen teettämisestä asuntokompleksin siivouspalvelulla. Sekä myös ohjeet viimeisen puolen kuun vuokran maksuun, koska sehän ei tietenkään ole mahdollista tuolla suoravelotusjärjestelmällä, mikä meillä on ollut tähän asti, vaan pitää ilmeisesti shekki lähettää jonnekin.. huoh. Mutta tuo asunnon lopputarkastus.. en voi väittää ettenkö hieman stressaisi siitä etukäteen. Yelpissä lukee, että joku oli $800 laskun saanut kaikista loppukorjauksista. Olemme itse asiassa olleet niin hyviä vuokralaisia, että emme edes reikiä ole seiniin tehneet, täällä ne kun kuuluu vuokralaisen vastuulle tilkitä poismuuton yhteydessä, samoin seinien maalaus (siksi näissä seinissä on joku 10 maalikerrosta päällekäin). Mutta kun nämä seinät on ihan pahvia, niin aivan kaikilta kolauksilta ei ole seinät säästyneet. Saa nähdä mitä lopputarkastuksessa tulee ilmi, se on onneksi jo pari viikkoa ennen poismuuttoa. Tuo loppusiivous on $220 sisältäen kokolattiamaton pesun. Ja meidän käsittääkseni se kattaa kaikki, vaikka tossa lukeekin vähän kummallisesti, että "please note that carpet or flooring stains are not included" eli että kokolattiamaton ja kattian tahrat eivät kuulu palveluun. Eli että pesevät maton mutta ei tahroja??? Ehkä tämä tahra tarkoittaa tässä sitten jotain pahempaa tahraa kun sellaista peruslikaa??

Meidän tavarat lähtevät merikonttiin ja kohti Suomea toukokuussa, ja me menemme sitten perässä parin kuukauden päästä siitä. Nuo pari kuukautta ajattelimme asua jossain väliaikaismajoituksessa (kuten silloin alussa) ja reissata noin neljän viikon ajan. Suunnitelmia on tässä kovasti tehty ja listaa muistettavista asioista on tehty. Tehtäviä asioita on paljon, vaikka helpolta tuntuukin muuttaa Suomeen, kun tuntee systeemit. Ollaan jo hoideltukin asioita, mutta valitettavasti asiat etenevät nyt hitaasti, kun ei saada vastauksia ei USA:n eikä Suomen puolelta. No onneksi tässä on aikaa vielä...

P.S. Kirjoittelin tätä tekstiä keskiviikkona, ja torstaina tuli sähköposti että kompleksimme vuokrausesta vastannut manageri on siirtynyt toisiin tehtäviin eli tod.näk. saanut fudut... Mielenkiintoista.

4 kommenttia:

 1. Kääk oiskohan meidänkin pitänyt korjata reiät seinässä ja maalata ne edellisestä kämpästä pois muuttaessa :O ei edes ajateltu koko asiaa! Pitää ehkä lukea tämä nykyinen soppari oikeasti läpi:D Ei olla saatu edellisestä vielä takuuvuokraa takaisin, mutta vuokranantaja oli E:lle vaan todennut avaimia palauttaessa että oltiin hänen parhaat vuokralaiset ikinä:D (maksettiin aina vuokra ajallaan jne) Vuokrattiin edellinen kämppä siis yksityiseltä. Nämä vuokratoimistoilta suoraa vuokratut saattaa olla tarkempia näissä rei'issä yms..Ehkä me pärjättäisiin ilman verhoja:D yksi peili on jo seinään menty laittamaan ja E laittoi sen eka ihan väärään kohtaan eli sille on vieläpä tehty tuplareiät!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vähän luulen, ettei noissa yksityisiltä vuokratuissa oo niin tarkkaa :) Meillä tosiaan lukee tossa muuttoinfolapussa noista reikien tilkitsimiestä sekä seinien maalaamisesta, että ne varmaan pitää kans tehdä, eikä ollut vaan mitään "turhaa löpinää" vuokrasopparissa... Mä luulen, että ei noi reiät seinässä oo paha juttu ollenkaan, ettekä joudu niistä ongelmiin :D Varsinkaan jos ette karkaa toiselle puolelle maapalloa muuton jälkeen, niinku me :D

   Poista
 2. Tuo, että ei houkutella jäämään taitaa olla ihan normi. Edellisessä 'townhome' kämpässä laitoin myös poislähtiessä syyksi liian korkean vuokran, mutta sitten kun näin ne loppudokut, olivat laittaneet syyksi, että olimme ostaneet uuden asunnon. En tästä enää huomauttanut, koska lähdimme joka tapauksessa. Kukaan ei kysynyt suullisesti miksi lähdemme eikä pyytänyt jäämään. Tosin tämä oli uusi kompleksi ja tyhjiä kämppiä ei juuri ollut, lähellä oleva kallis yliopisto näytti tuottavan tarpeeksi opiskelijoita, joilla oli varaa asua asunnossa, jota itse pidimme kalliina ($1700/kk). Loppupantin saamista ehdin pyytämään pari kertaa ennen kuin se palautettiin. Siivouksen tein itse ja olin aika tarkka, että kävin paikat läpi - ainahan sanotaan, että normaali kulutus on OK, mutta mikä se normaali kulutus on. Muistaakseni teimme listan 'puutteista' muuttaessamme sisään, ja se lista oli tallessa - loppujen lopuksi pantti palautettiin. Suosittelen kaikille valokuvien ottamista vuokrausvaiheessa kyseenalaisista kohdista, niin ei tule jälkeenpäin sanomista. Me ollaan taidettu asua nyt lähes kaikissa vaihtoehdoissa täällä, vuokrattu tai omistus, vuokrattu firmalta tai yksityiseltä ja jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Itse en niin tykkää kämpän etsimisestä, ja jossain vaiheessa se on taas edessä....huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, aika hurjaa, että lähdön syy muutetaan loppudokumenttiin. No, onhan se tietty heidän tilastojen kannalta parempi, vaikka teille ei niin väliä. Piti ihan tuo vahvistus kaivaa esille ja katsoa, mitä siinä lukee, mutta ei siinä mainita lähdön syytä sanallakaan. Meillä itse asiassa ei ole mitään loppupanttia tai depositia, mitä pitää saada, joten yksi murhe vähemmän. Tietty ne loppukustannukset sitten pitää maksaa shekillä, ja toivottavasti ei olla vielä suomessa, kun lasku tulee. Me otetaan tuo kompleksin tarjoama siivous, koska tossa meidän expat-sopimuksessa sen saa laskuttaa firmalta. Ja noi valokuvat ois ollu hyvä juttu! Meillä se alkutarkastus tehtiin niin, että kompleksin työntekijä tuli näyttämään mulle miten laitteet toimivat ja samalla käveltiin kämppä läpi. Olisin siinä saanut sanoa, jos joku oli pielessä. No, eihän siinä 5 minuutissa ehdi kaikkea huomata, varsinkin kun olet ihan pyörällä päästä, että mikä jätemylly ym. :) . Lisäksi tyyppi siihen tarkastuslomakkeeseen oli vetänyt viivan että "kaikki ok" ennen kuin olin edes sanonut mitään! :D. No, onneksi yhden uudelleensiivottavan kohdan löysin, ja saatiin vielä jälkikäteen lähetettyä sähköpostilla niistä kuvat, ja ne tuli korjaamaan/siivoamaan. Mutta enpä sitten tiedä miten päteviä ne kuvat enää on, kun se tyyppi ei ole enää vuoteen ollut täällä töissä :) Mutta kuvien ottaminen olisi ollut hyvä juttu joo! Sinähän voisit tehdä tuollaisen postauksen eri asumismuotojen hyvistä ja huonoista puolista, siitä olisi varmasti apua muille ulkosuomalaisille, varsinkin kun nuo jutut tuntuvat menevän hyvin samalla lailla eri puolilla USA:ta.

   Poista