maanantai 27. huhtikuuta 2015

Pannukakkuhämmennys

Tän blogin top 5 luetuimpien postausten joukossa on blogin alkuaikoina jakamanani mustikkaletturesepti. Eipä siinä mitään, nuo letut ovat kyllä hyviä, ja teen niitä itsekin joka toinen viikonloppu.

Mitä tuossa mustikkalettupostauksessa en kerro on se, että ennen noihin mustikkalettuihin siirtymistä yritin muutaman kerran tehdä mustikkapannukakkuja amerikkalaisittain - onnistumatta siinä. Tekemistäni pannukakuista tuli todella paksuja lettuja, jotka eivät näyttäneet tai maistuneet siltä miltä amerikkalaisissa dinereissa. Mutta koska mustikkaletut - suomalaisittain - maistuivat, unohdin asian.

Tänä keväänä rohkaistun tekemään uudelleen noita amerikkalaisia mustikkapannukakkuja, samalla reseptillä kuin aiemmin. Edelleenkään ne eivät näyttäneet tai maistuneet siltä miltä piti. Mutta koska niistä tuli hyviä, päätän nyt jakaa tuon vanhan Hesarin reseptin. Valitettavasti en voi linkata alkuperäistä reseptiä, koska HS on näköjään reseptitkin muuttaneet maksulliseksi sisällöksi (argh!). Eli reseptin krediitit kuuluvat Hesarille, vaikka linkkiä ei nyt ole jakaakaan.

Mustikkapannukakut (n. 12 kpl)

2 1/2 dl piimää
2 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl sokeria
ripaus suolaa
35 g voita + paistamiseen
1/2 tl vaniljauutetta
3 dl pakastettuja mustikoita
tarjoiluun vaahterasiirappia


Mittaa piimä kulhoon. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Laita keltuaiset piimän joukkoon. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Lisää sokeri ja suola. Sulata voi ja lisää joukkoon, samoin vaniljauute. Sekoita. Vatkaa valkuaisvaahto kovaksi ja sekoita varovasti muun taikinan joukkoon. Paista pannulla voissa. Lisää jokaisen päälle 1 rkl mustikoita paistovaiheessa.


Syödään vaahterasiirapin ja kermavaahdon kanssa tietysti!

Koska olen tälläinen epäolennaisia asioita vatvova ihminen (hah!), jäin edelleen miettimään miksi nämä tekemäni pannukakut oli niin erilaisia. Päätinkin kokeilla tehdä amerikkalaisia pannukakkuja suoraan valmisjauhepussista, koska olin kaverin kuvista nähnyt, että niistä tulee oikean näköisiä. Valitsin valmisjauhepussiksi Whole Foodsin version, jonka ainesosaluettelossa ei ollut mitään kummallista (toisin kuin eräissä lähikaupan versioissa, jossa oli mm. väriainetta??!!). (Hintaa tuolla pussilla oli muuten $3.99, ja se ainakin minulla näyttää riittävän kuuteen aamupalakertaan, joten ei edes ole kovin kallista, vaikka on Wholarista)


Arvattekin jo varmaan mitä kävi? Pannukakuista tuli aivan täydellisiä, juuri sellaisia kuin piti! Tuo, että ne jo tuolla lailla "kupli" pannulla, ja kääntyi aivan vaivattomasti, ikään kuin liukui pannulla...!!! En enää ikinä tee pannukakkuja from scratch, vaan luotan valmisjauheen voimaan.

Kuplii, kuplii!
Ja kääntyy kuin unelma!

Hämmentävintä tässä on se, että kaikki ainekset on ihan samat (paitsi omatekoisessa taikinassa on voita, valmispussitaikinassa kasviöljyä) ja ainesosien suhteetkin on aika samat. Mistä tulee se ero? Nuo valmispussitaikinan pannukakut on kovin kakkumaisia ja ehkä just sen verran kuivahkoja, että vaatii paljon päällysteitä (mikä ei ole huono juttu), kun nuo toiset on kovin lettumaisia. En voi ymmärtää tätä leivontakemiaa, miten voi tulla samoista aineksista jotain niin erilaista. Mutta eipä sillä niin väliä, koska molemmista tuli hyviä, ja voin lämpimästi suositella tuota valmispussitaikinaa!

Nämäkin maistuu kermavaahdon ja vaahterasiirapin kanssa!

Kakkumainen rakenne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti